Радиация 10 млн пъти над нормите във Втори реактор на „Фукушима-1“

Работещите в сградата на реактора бяха евакуирани, за да не бъдат облъчени, добави представител на ТЕПКО.
По-рано японската агенция за атомна енергия съобщи, че в морската вода около „Фукушима“ нивата на радиация надвишават нормите 1 800 пъти. Властите смятат, че радиация изтича от Втори реактор, но точното място на теча все още не е установено.
Японското правителство успокои населението, че нивата на радиоактивни частици във въздуха са намалели и няма опасност за хората извън 30-километровата зона около централата.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано заяви, че Япония все още е далеч от края на ядрената криза. Според него, японските власти все още не знаят със сигурност дали ядрата на реакторите и използваното ядрено гориво са покрити с нужното количество вода за охлаждането им. Амано предупреди, че ядрената опасност може да трае седмици и дори месеци предвид тежките поражения, нанесени на атомната централа във Фукушима.
Нищожни количества радиация от претърпялата авария централа са достигнали и Лас Вегас, но, според учените, тя не представлява опасност за здравето. Тед Хартуел от програмата за наблюдение на околната среда към „Дезърт рисърч инститют“ твърди, че изотопите са дошли от Япония, тъй като обичайно такива не се наблюдават в Невада. Той подчерта, че количеството им е толкова малко, че не представлява заплаха за здравето на хората.
Броят на жертвите от катастрофалното земетресение край бреговете на Япония на 11 март надхвърли 10 000 души, а повече от 17 500 се водят за безследно изчезнали. Японските власти оценяват щетите от бедствието досега на 309 милиарда долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *