Разбираме 1-2% от това, което се случва в мозъка

Изключително сложно е да разберем мозъка. Ние познаваме може би един или два процента, смята Нобеловият лауреат по медицина за 2013 г. д-р Томас Зюдоф.
„Когато стартирах моята лаборатория преди 30 години, търсех научен проект, който би ми позволил да се занимавам с нещо напълно различно. Реших да изследвам мозъка, защото той е невероятно труден за разбиране. Ние познаваме може би един или два процента”, казва д-р Зюдоф в интервю за сайта на Европейския парламент.
По неговите думи, много пари са загубени по неуспешни клинични изследвания, защото ние не разбираме болести като Алцхаймер и аутизма. „Ако не разбираш нещо, не знаеш как да го лекуваш. Тогава всеки опит за лечение е в основата си една догадка, а това са много скъпи догадки”, коментира ученият, който наскоро изнесе лекция в ЕП за функционирането на мозъка.
Напоследък се забелязват драматични промени в начина на финансиране на научните изследвания и те, според д-р Зюдоф, са в грешна посока. Много средства се насочват неправилно и пропиляват, ако финансирането не се дава на учените въз основа на техните постижения и на реалистични оценки за това, което може да се направи.

„Много учени дават прекалено големи обещания, за да се сдобият с повече пари. Ние трябва да ограничим това, тъй като то ще доведе неизбежно до разочарования”, е препоръката на д-р Зюдоф.
Европейският съюз има огромна роля, тъй като той се превърна в един от големите източници на финансиране на европейски изследвания. Неговото финансиране ще има основно значение за определянето на това какъв тип наука се развива, заключава ученият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *