Разбира ли Борисов от куртоазия?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ръкостискане, обещания и пак ръкостискане. А после?

Бойко Борисов донесе от Бавария подкрепа за Шенген – се чу по българските медии. Как премиерът тълкува кода на политическите изказвания и какво се крие всъщност зад тях ? Гледна точка на Бистра Узунова:

 Лекарите са до барикадите, образованието мръзне на студено, любимецът Дянков е с почти изтекъл срок на годност, а Сидеров прави отчаян опит да напомни, че съществува, заплашвайки да оттегли подкрепата си за кабинета. Това е най-краткият списък с проблемите на управляващите в момента. Премиерът Борисов спешно се нуждае от добра новина.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Снимки за спомен…
Между редовете на любезния тон
И тя дойде от Бавария. Че от къде другаде? Политическите генни инженери на баварския Християнсоциален съюз /ХСС/ удариха сериозно финансово рамо за изграждането на ГЕРБ, само и само да се появи някаква дясна алтернатива в България, след като „истинската десница” се самоизяде и самоизличи от политическия живот. Ясно е, че благосклонният поглед на родителя е гарантиран за отрочето в българската политическа епруветка.
Има ли обаче добра новина всъщност и коя е тя? Бавария ще подкрепи усилията на България за влизане в Шенген. Но каква стойност има това уверение от Мюнхен? Точно същата, каквато и уверението на премиера Борисов, че България подкрепя усилията на Турция за присъединяване към ЕС. Самият той впоследствие разясни разликата между „подкрепяне на усилията за членство“ и „подкрепяне на членството“. Между редовете пролича и задоволството му от проявената лична дипломатическа ловкост да каже нещо, което да звучи като обещание, пък в същото време да не означава почти нищо.
Прав е. Това е приветливо-дистанцираният начин да кажеш ”Дерзай в същия дух, пък ще видим”. Същата стилистиката ползва и канцлерката Меркел по време на посещението си в София, напук на видимите усилия на Борисов да демонстрира българското, и в частност личното си благоразположение към нея. Повече от едно резервирано обещание, че желанието за влизане в Шенген ще бъде разгледано по честен начин, така и не можаха да измъкнат от Меркел.
А пък лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е последният политик в Германия, който ще вземе да става адвокат на българите точно в този момент. Почвата под краката му и без друго трепери опасно, откак на няколко пъти се наложи лично Меркел да коригира негови популистки изхвърляния по основни въпроси като пенсионната реформа или допускането на имигранти в Германия.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Зеехофер – безгласна буква
Отвъд светлините на прожекторите
Звездата на Зеехофер е в заник, а и е безкрайно наивно да се надценяват възможностите на баварския ХСС по един въпрос, който не се решава от него, а от целия ЕС. Там пък има неизчистени съмнения по отношение на България като все още активен източник на майсторски подправени паспорти, визи и шофьорски книжки.
И не на последно място, да видим какъв беше отзвукът от огласяването на българската кауза в Мюнхен и уверенията на Зеехофер? Забеляза ли ги някоя световна осведомителна агенция, спомена ли ги някой германски вестник, радиостанция или поне сайт? Не! Вместо това отбелязаха, че неизпълнените обещания за реформи са опасност за българското правителство, че референдумът за турското еврочленство е бил отложен и че свободата на печата в България е мизерна. Останалото е мълчание…
 

Бистра Узунова, Дойче веле 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *