Разбиха мита за ползата от 8-часовия сън

Учените опровергаха широко разпространеното мнение, че се нуждаем от осемчасов сън. Нещо повече, според специалистите е мит, че съвременният живот ограбва ценното ни време в леглото. Ако и вие предпочитате да се приберете в малките часове на нощта, не се притеснявайте, успокоиха американски учени.

Според тях е много погрешно да се вземат хапчета за сън, защото той е по-къс заради ежедневието ни, телевизията, интернета и т.н.

Учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис изследваха навиците на сън на три племена в Намибия, Танзания и Боливия , които били избрани заради традиционния си начин на живот. Те не разполагат с всички аксесоари на съвременния човек и живеят по-скоро като предците ни.

В изследването участвали 94 души. Средно те спали по 6 часа и 25 минути. Това е много по-малко от осемте часа, които често се препоръчват в западните общества. Въпреки това те били в много по-добро здраве, с по-добро кръвно налягане, по-здрави сърца, отколкото хората в индустриализираните общества.

Проучването, публикувано в списание „Current Biology“, също хвърля съмнение върху идеята, че ние се опълчваме на природата, като оставаме будни след залез слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *