Развиваща се Азия има потенциала за двигател на глобалния растеж

Развиващите се пазари на азиатския континент имат потенциала да се превърнат в новата основна движеща сила на глобалната икономика, посочиха по време на Coface Country Risk Conference 2015 икономистите от френската компания за кредитно застраховане.

Конференцията събира представители на световния бизнес във френската столица Париж, като Investor.bg е единствената българска медия, акредитирана за събитието.

Според анализаторите няколко страни от региона се отличават с особено стабилни фундаменти. На първо място трябва да бъде посочен Виетнам, който може да бъде определен като най-светлия лъч за континента. Очакваният растеж на икономиката на страната през тази година е 5,6 на сто. Така ще бъде затвърден възходът от последните години след покачванията с 5,2% през 2012 г., 5,4% през 2013 г. и 5,5% през 2014 г.

По думите на Роки Тун, икономист на Coface в Хонконг, положителен факт за Виетнам са силните позиции в електрониката, тъй като в страната са разположени заводи на редица южнокорейски фирми, в това число и на гиганта Samsung. Освен това властите в Ханой успяха да стабилизират курса на местната валута – донгът.

Coface също така засилва очакванията си за един малко познат пазар – Шри Ланка, където след края на военните действия през 2009 г. растежът е силен и стабилен, а бюджетният дефицит спада.

За разлика от тези две относително малки страни, оценката за най-голямата икономика на континента – Китай, е поставена под негативно наблюдение поради засиления риск от фалити от 2010 г. насам. Според Тун китайските компании са навлезли в „опасна зона“, което изправя страната през редица предизвикателства. Икономистът прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Поднебесната империя ще се разшири със 7% през 2015 г., което обаче няма да промени факта, че свръхкапацитетът в няколко различни сектори, включително металургията и строителството, ще остане „съществен риск“.

Задлъжнялостта в Китай достига тревожно ниво, отчитат експертите от френската компания за кредитно застраховане. Частният дълг в Поднебесната империя се оценява на над 200% от БВП. Банковото кредитиране пък продължава да се увеличава c по-бърз темп от икономиката. Към това трябва да се добави и все по-разширяващото се сенчесто банкиране, което предлага облечен режим за заемане на средства, които обаче се изплащат с твърде високи лихви.

Според Роки Тун тази фаза на нарастващи рискове е „неизбежна“ и присъща за „нормализирането“ на китайския икономически растеж. „Желанието на властите да засилят потреблението идва за сметка на инвестициите и изплащането на дълговете“, отчита той.

В тази връзка от Coface очакват китайските фирми да имат затруднения с изплащането на задълженията си през тази година в контекста на активизирането на вътрешния пазар, което ще бъде скромно, но устойчиво в средносрочен план.

Въпреки че растежът в развиващите се икономики на останалите континенти ще остане силен като цяло, според Coface те ще страдат от завръщането на „традиционните кризи“ – изтичането на капитали и поредните напрежения в техните обменни курсове. Нестабилността от 2013 г. на шестте „крехки“ валути – бразилският реал, индийската рупия, индонезийската рупия, турската лира, руската рубла и южноафриканският ранд, може да бъде възприемана като илюстрация за това.

Комбинацията от забавяне на икономическия растеж, повишаване на частния дълг и амортизациите провокират икономическия екип на Coface да преразгледа надолу няколко от своите оценки за тези страни. В последния доклад Country Risk 2015 оценката за Турция спада до B, а тази за Русия – до С, като двете икономики се очаква да отчетат съответно покачване с 3,5% и спад с 3%.

Независимо от това от Coface изтъкват, че въпреки рисковете, кризи от системен характер в развиващия се свят през 2015 г. най-вероятно няма да има. Позициите на банките са по-силни, а публичните финанси са относително стабилни. Единствено две страни от Южна Америка са заплашени от икономически колапс поради огромния спад на външните инвестиции – Венецуела и Аржентина. Една от причините за това е Китай, който доскоро играеше ролята на „доставчик на ликвидност“ от последна инстанция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *