Развиващите се пазари ще тласкат еврото

Централните банки на развиващите се икономики може да се превърнат в новата основна движеща сила за подема на еврото, отбелязват експертите от Goldman Sachs.

Според данни на международната финансова институция банковите институции в развиващите се пазари са увеличили активите си в евро през второто тримесечие за първи път от средата на 2011 г. Делът на вложенията в единната валута се е повишил до 23,8 на сто от общите резерви спрямо 23,6% през първите три месеца на 2013 г. Рекордният дял от 30,8 на сто бе постигнат точно преди кризата – в средата на 2009 г.

„Въпреки че увеличението е малко, то съвпада с първите признаци за възстановяване на растежа в еврозоната. Ако увеличението на дела на вложенията в евро е началото на една нова тенденция, то дейността на централните банки може да стане поддържащ фактор на европейската валута“, заяви Томас Столпер, главен стратег за чуждестранния обмен в Goldman Sachs.

Еврото спечели около 6 на сто спрямо американския долар от началото на второто тримесечие, стимулирано от притока на капитали в облигации на страните от региона. Същевременно стабилизацията на валутата подкрепи и доверието във фондовите пазари на континента.

Друг знак за повишаване на доверието в еврото е, че централните банки на развиващите се икономики изглежда са решили да се разделят с инвестициите си в американски долари, за да подкрепят своите национални парични средства по време на неотдавнашната валутна криза, заменяйки ги с евро.

„На фона на високата волатилност на курса евро-долар централните банки от развиващите се икономики със сигурност можеше да намалят позициите си в евро чрез продажба на евро-долар в най-ликвидния в световен мащаб форекс пазар. Фактът, че това не се случи може да се разглежда като знак за засилване на доверието в еврозоната“, отбеляза Столпер. Към края на второто тримесечие централните банки от развиващите се пазари държат около 60,9% от общите си финансови резерви в щатски долари.

Митул Котеча, ръководител на отдела за световни валутни проучвания в хонконгския филиал на Credit Agricole, заяви, че намаляването на системните рискове в еврозоната е достатъчно основание за нов поток от капитали към европейски активи.

„Централните банки стават все по-заинтересовани от европейските облигации. Не е изненада, че те са увеличили активите си в евро“, посочи анализаторът. “ Вярно е, че централните банкери не искат да заложат само на щатските ценни книги, така че логично е да погледнат и към други активи“, допълни още Котеча.

Въпреки това Митул Котеча заяви, че не се предвижда значително увеличение на разпределението на европейските активи в бъдеще. По думите му централните банки оглеждат ситуациите и в други от големите облигационни пазари по света – Азия, Канада и Австралия.

Темата несъмнено ще бъде разисквана и от лидерите от регионалната организация Азиатско-тихоокеанскотоикономическосътрудничество (Asia-Pacific Economic Cooperation – APEC), които ще заседават в Бали през тази седмица. Целта на срещата е обсъждането на механизми за засилване на икономиките от региона, които страдат от неравномерното възстановяване в световен мащаб.

Във фокуса на срещата ще бъдат протекционистичните практики на някои от страните, които по думите на държавният секретар на САЩ Джон Кери „задушават възможностите, а това стеснява пазара“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *