Разединен, светът затъва в кризата

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке призна, че излизането от кризата се е натъкнало на спирачки. През последните месеци обаче чувството за обща цел избледня, каза банкерът.

Появиха се и се нагнетиха напрежения по отношение на икономическата политика, което потенциално застрашава способността ни да намерим глобални решения на глобалните проблеми, заяви той в реч пред конференция на централни банкери във Франкфурт, цитира го Дарик Финанс.

Някои икономики напълно покриха загубите си, други продължават да изпитват трудности, призна той и допълни:

„Ръстът в развиващите се икономики далеч изпреварва този в развитите. Тези различия частично се дължат на дългосрочните разлики в потенциала на растеж между тези две групи страни, но в значителна степен отразяват и слабото възстановяване в развитите икономики. ..В някои икономики кризата почти не е оставила отпечатък. От началото на 2005 г. досега реалното производство в Китай се е увеличило с над 70%, а в Индия – с около 55%.

В САЩ рецесията официално приключи в средата на 2009 г. и ръстът през четвъртото тримесечие на 2009 г. и първото на 2010 г. беше относително силен. Повечето от този ръст обаче се оказа резултат на временни фактори като фискални стимули и подобни. От второто тримесечие на годината ръстът спадна до 2% на годишна база, което според оценките на Фед и недостатъчно, за да бъде реализиран потенциален растеж и съществено намаляване на безработицата. През последните 18 месеца безработицата трайно се задържа около 10%, с 5% повече от преди кризата. “

Той подчертава, че опасността от дефлация, която е принудила Фед да налее допълнителна ликвидност в икономиката – т. нар. количествени улеснения, термин, който според Бернанке е неточен.

Фед поддържа лихви близки до нулата за федералните фондове от декември 2008 г., което означава, че са необходими и други средства, каза той. Фед купува съкровищни и други бонове в големи обеми от декември 2008 г. до март 2010 г., което се оказа от полза и стабилизира икономиката и подкрепи възстановяването.Новите операции целят да се стимулира създаването на нови работни места и да се намали риска от допълнителен спад в инфлацията, казва той.

Според него развиващите се страни не са прави да се оплакват от валутните войни и обезценяването на долара. „Валутните курсове са неточни, защото властите в някои развиващи се пазарни икономики се месят на валутните пазари, за да предотвратят или забавят точната оценка на техните валути. В същото време по време на кризата именно развиващите се страни натрупаха огромни валутни резерви, възлизащи на над 5 трилиона долара, около 6 пъти повече от преди десетилетие. Половината от тези резерви, или 2.6 трилиона долара са държат от Китай.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *