Разкошният живот не винаги излиза скъпо

Колко далеч трябва да отидем, за да можем да си купим повече неща с един американски долар? Според Изготвено от Mercer Consulting проучване за разходите за издръжка на живота, Караши, Пакистан е най-евтиното място, където можете да поддържате висок стандарт на живот. Второ и трето място заемат Манагуа, Никарагуа и Исламабад, Пакистан, пише Bisiness Week.
Караши е бързо развиващ се град на Индийския океан, където политическото и етническото напрежение нараства, място където безопасността и бедността са сред водещите проблеми. Но за онези, които разполагат със зелената валута в джобовете си, е много по-евтино да поддържат висок стандарт на живот, от колкото в други градове по света. Около 353 долара е наемът на месец за апартамент с две спални в жилищен комплекс, а вечеря с три ястия в ресторант от висок клас излиза на човек около 43 долара.
Базираната в Ню Йорк Mercer Consulting класира 240 града на базата на цените в потребителска кошница с повече от 200 продукта, включително жилища, транспорт, храна, облекло, домашни потреби и забавление, като се фокусира върху международно признати марки, каквито са напитките на Coca-Cola или уредите на Whirlpool.
Повечето от най-евтините градове се намират в развиващи се страни (Азия, Африка и Южна Америка), но все пак в списъка са включени градове от всички краища на света като Тунис, столицата на Тунис, Скопие, столицата на Македония, както и Уинстън-Салем в САЩ, който прави страната единствената от групата Г8, която е включена в класацията. Градчето в Северна Каролина е седалище на R.J. Reynolds Tobaccо и Krispy Kreme.
Според Mercer отслабването на американския долар и спада на наемите е причината американските градове да са доста по-назад в касацията.
Натали Константин-Метрал, главен изследовател за Mercer, посочва, че в американските градове има доста по-голямо предлагане на международно признати марки и условия за поддържане на висок стандарт на живот, което прави тези стоки по-евтини, от колкото в развиващите се страни.
Ето как изглежда Топ 20 на градовете, който предлагат най-евтин висок стандарт:
1. В Караши, Пакистан, както вече стана ясно, наемът за апартамент с две спални в жилищен комплекс е 353 долара, една чаша кафе в кафене е 2.24 долара, вечеря с три блюда струва около 43 долара за човек, а около долар и три цента струва литър гориво. Караши е главното пристанище на Пакистан, финансов център и най-големият град в страната. Градът е най-евтиното място, където могат да живеят емигрантите, след като пакистанската рупия спадна с 6.17 процента през 2009 г. Равнището на инфлацията, една от основните грижи на Пакистан, нарасна от 7.7 процента през 2007 г. до 20.3 процента през 2008 г. и задържа високите си нива от 14.2 процента през 2009 г., показват данните на World Factbook.
2. В Манагуа, Никарагуа, наемът за сходен апартамент възлиза на 800 долара, за чаша кафе ще ви вземат 1.82 долара, вечерята е с долар по-скъпа – 44 долара. За разлика от Караши, където няма данни по този показател, то в Манагуа маркова тениска струва около 76 долара, а билет за концерт средно 53 долара. Цената за литър гориво е 81 цента. Манагуа е столицата на Никарагуа и център на международна търговия. Икономиката на страната се е свила с около 3 процента през миналата година и цените леко са се понижили, след като валутата поевтиня от 19 кордоба за долар през март до 21 кордоба за долар през юни 2010г.
3. По същите показатели на трето място е Исламабад, Пакистан, където наем на апартамент със същите характеристика е 800 долара, чаша кафе е 2.39 долара, вечерята струва 41 долара, литър гориво струва долар и един цент. Въпреки, че не е най-населеният град на Пакистан, Исламабад е националната столица и дом на федералното правителство. Градът е жизнено важна част от икономиката на страната и седалище на огромни компании като Zarai Taraqiati Bank, Pakistan Telecommunication Co. и the Oil & Gas Development Company. Икономиката на страната е уязвима от вътрешни проблеми със сигурността и глобалната финансова криза.
4. Ла Паз, столицата на Боливия, е на 4-то място, с наем за апартамент от 650 долара, цената на кафето е 2.24 долара, вечерята е 32 долара, а цената на марковата тениска е 65 долара, литър гориво е 68 цента , билет за концерт струва 47 долара.
Ла Паз е основен производствен център – производител на потребителски стоки, строителни материали и преработени храни. През последната година БВП на страната е нараснал с с 3.7 процента, по оценка на американското правителство. Разходите в града са относително ниски, литър мляко струва по-малко от 50 цента, а еднопосочен билет в градския транспорт е около 20 цента, според сайта за анализ на стандарта на живот numbeo.com
5. В Ашкабад, Туркменистан, двустаен апартамент може да бъде нает за 300 долара, за 4,65 долара можете да си купите чаша кафе в кафене, за 79 долара можете да вечеряте в ресторант от висок клас, а литър гориво струва само 22 цента. Маркова тениска е 130 долара. Туркменистан има един от най-богатите залежи на природен газ, който приблизително се равнявана 7.94 трилиона кубични метра. Въпреки природните си богатства икономката на страната изпадна в затруднение през миналата година под въздействието на рецесията и споровете по договора с Русия, която спря доставките по един от основните пътища за износ за около девет месеца, по данни на World Factbook.
6. Бишкек, столицата на Киргистан, е млад, развиващ се град. БВП на страната нарасна с бърз темп през 2007г. и 2008 г., но спадна с един процент през 2009 г., след като инвестициите намаляха под влиянието на глобалната рецесия. Политическата нестабилност и затворените за търговия граници със съседните страни са препятствие за икономиката на Бишкет през тази година.
За 700 долара наемате апартамент, купувате си чаша кафе за 5.38 долара, бизнес вечерята с три блюда е около 90 долара, литър гориво е 65 цента, но марковата тениска за сметка на това е около 127 долара.
7. На седмо място е Адис Абеба, столицата на Етиопия, и един от най-големите градове и в Африка. Градът е от най-значимите бизнес центрове. В него се намират Ethiopian Airlines, компанията е един от най-големите авиопревозвачи на континента, както и организации като Африканските нации и Комисията по икономическите въпроси на ООН за Африка. Въпреки значението си за региона, Адис Абеба продължават да страда от високо ниво на бедност. Градът има едни от най-лошите показатели за стандарт на живот в проучвания на Mercer за 2010 г. Данните, които представят от Mercer показват, че бизнес вечерята е средно 63 долара, кафето 2.38 долара, литър гориво е 94 цента, но няма данни за наемът на апартамент и цените на билетите за концерт.
8. Калкута е един от най-големите градове в Индия и водещ бизнес, финансов и културен център, където се намират компании като United Bank of India и ITC, конгломерат, произвеждащ тютюневи изделия. Градът разполага и с активна технологична индустрия. Въпреки че разходите са ниски световната банка е категоризирала Калкута като едно от местата, където най-трудно се прави бизнес, а според класация на Mercer за 2010 г., градът е на 4-то място сред най-лошите места по качество на живот.
Цените на избраните за сравнение показатели са в обичайните граници, наемът на апартамент е 647 долара, чаша кафе е почти три долара, литър гориво е долар и един цент, бизнес вечерята е 69 долара.
9. Най-големият град и столица на Хондурас – Тегусигалпа, играе важно място в икономиката на страната, която разчита на износа на кафе, банани и облекла. Все още Хондурас е на втората най-бедна страна в Централна Америка, след Никарагуа и като цяло стандартът на живот и разходите остават ниски. Литър гориво в града е около 96 цента, бизнес вечерята е 40 долара, кафето 1.64 долара, билетът е цели 106 долара, а наемът на апартамент е 529 долара на месец.
10. В десетката влиза и Виндух, столицата на Намибия, известна в това, че архитектурата и кухнята и са силно повлияни от Германия. Градът е седалище на компании като Air Namibia. Храната и развлеченията са относително евтини във Виндух, а таксито е около 3.50 долара. Наемът на апартамент в града е 521 долара, чаша кафе е 1,73 долара, бизнес вечерята е 48 долара, марковата тениска е 49 долара, литър гориво струва долар.
11: Асунсион, Парагвай
12: Габороне, Ботсуана
13: Ташкент, Узбекистан
14: Сан Салвадор, Ел Салвадор
15: Тирана, Албания
Столицата на Албания и неин основен индустриален център, Тирана е на 15 място, градът е един от трите европейски града, които са попаднали в нея. В Тирана оперират мултинационални компании като DHL, UPS, Deloitte и Coca-Cola. През 2009 г. един американски долар се е търгувал за 88 албански лека, а през юни 2010 г. националната валута се е обезценила, като за един долар се търгува срещу 111 албански леки. Тези промени са оказали въздействие в посока намаляване на цените.
Наемът за месец на апартамент с две спални в Тирана възлиза на 985 долара, чашата кафе е 1, 38 долара, бизнес вечерята е около 54 долара, марковата тениска е 98 долара, литър гориво е 1. 28, а билет за концерт на международна звезда възлиза средно на 51 долара
16: Тунис, Тунис
17: Уинстън Салем, Северна Каролина
18: Скопие, Македония
Столицата на Македония, Скопие има представителство на компании като OKTA дистрибутор и преработвател на Makpetrol. Финансовата система на страната остава стабилна, но страната изпитва проблеми с ниския стандарт на живот, високата безработица и скромния икономически растеж. Македонският динар отслабва, като един американски долар се е търгувал за 41 динара през 2009г., а през юни 2010г. един долар се разменя срещу 50 динара.
В края на класацията цените закономерно се повишават: наем на апартамент с две спални струва 934 долара, чаша кафе в кафене в Скопие струва 2.22 долара, бизнес вечеря с три ястия възлиза на 63 долара, литър гориво 1.49 долара, маркова тениска 72 долара, а билет за концерт на международно известен артист в македонската столица е около 32 долара.
19: Сараево, Босна и Херцеговина
Третият европейски град попаднал в тази класация на 19 място е столицата на Босна и Херцеговина Сараево. В следствие на световната финансова криза икономиката на страната бе сериозно засегната през 2009 г., БВП, заетостта и износът на страната сериозно се свиха. Босненската национална валута също изпитва затруднения. Един американски долар се е разменял за 1,31 босненски марки през октомври 2009 г., а през юни 2010 г. един долар се разменя за 1.60 босненски марки.
Срещу 699 долара може да се наеме апартамент в Сараево, чашата кафе е 1.61 долара, бизнес вечерята е 63 долара, марковата тениска струва 90 долара, литър гориво възлиза на 1.35 долара, а билет за концерт на известен артист струва 54 долара.
20. Ченнай, Индия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *