Разкриха кои са най-влиятелните езици в света

Какво прави един език важен в глобален мащаб? Колко е стар, колко хора го говорят или колко текста биват превеждани на него? Ново изследване, проведено от Сезар Идалго от Масачузетския технологичен институт, категоризира езиците именно по това колко медийни материали се превеждат на тях.

„От многото езици, които се говорят или някога са се говорили, само няколко са успели да постигнат доминация, да се превърнат в световни езици“, казва Идалго пред изданието Serious Science.

Учените от неговия екип анализирали данни от книги, Wikipedia, Twitter. Разгледани били книги на над 1000 езика, статии в Wikipedia, които били на няколко едновременно и постове в Twitter на 17 млн.потребители, написани на 73 езика.

В крайна сметка, неособено изненадващо, се оказало, че английският е най-влиятелният език на света, защото на него се превежда най-много информация. Следват го руски, немски и испански. Макар Китай да е втората икономика в света, китайският се нарежда доста назад в тази конкретна класация, тъй като преводите на и от него са малък брой. Това вероятно би могло да се обясни със строгата цензура в страната.

Близо 50% от комуникацията в интернет се извършва на английски. Така той е свързващо звено за хора, чиито роден език е друг. Възможността да общуваш с по-голям брой хора увеличава властта, защото така можеш да им влияеш повече, казва се още в проучването.

„Ако майчиният ти език е влиятелен, това ти дава по-добър старт в живота, отколкото ако държавата ти е много богата. Популярността на един език в световен мащаб е показателна за успелите хора, които „произлизат“ от него“, твърди Идалго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *