Разликите между заплатите по света силно ще намалеят до 2030 г.

Разликите между заплатите в зрелите икономики и в страните с нововъзникваща пазарна икономика силно ще намалеят до 2030 г., което ще доведе до промяна на критериите при избор на място за установяване на предприятия, сочи проучване.

Според тази прогноза разликата ще намалее заради силното увеличение на средните заплати в страните с нововъзникваща пазарна икономика.

Макар че Индия и Филипините остават на последно място в прогнозите, средните месечни заплати там могат да станат съответно четири пъти по-големи (от 132 долара през 2011 г. до 616 долара през 2030 г.) и да се утроят (от 169 на 581 долара).

През това време реалните заплати във Франция (която остава на второ място – от 3821 долара до 5022 долара през 2030 г.) и в Съединените щати (от 3482 до 4574 долара) или във Великобритания (от 3433 до 4665 долара) ще се увеличат с около една трета.

Така съотношението между средните реални заплати във Франция и в Индия става от 28 пъти на 8 пъти по-голямо. Между САЩ и Мексико съотношението ще променя от 7 на 4 пъти.

В Китай средната заплата ще се увеличи и ще достигне над половината от средната в Испания, според проучването.

В резултат на това предприятията могат да върнат някои производства или услуги в родните си страни, както вече започват да правят някои американски компании или пък да ги преместят в страни с относително по-ниски разходи.

Друга възможност е компаниите да върнат дейността си в страни, където първоначално разходите са били по-високи, но географски по-близо, като така ке засилят контрола над веригата за доставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *