Разплатените пари по европрограми ще достигнат 7%, според Томислав Дончев

До дни разплатените средства в страната по оперативните програми на Европейския съюз ще стигнат 7 процента, или 1 милиард евро. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Той коментира, че разпространената тази седмица статистика, според която България е европейски шампион по докладвани нередности с евросредства, не е повод за притеснение, тъй като повече сигнали са дадени с активното участие на властта у нас.
В момента разплатените средства по оперативните програми са около 5 процента, обяви министърът по еврофондовете. Томислав Дончев уточни, обаче, че още следващата седмица чрез инициативата ДЖЕРЕМИ процентът ще скочи. Това са 200 милиона евро. Там буквално до дни предстоят последните стъпки, ще бъде регистрирана ДЖЕРЕМИ АД – специална структура, която ще управлява тези средства. Процентът ще бъде 7, с което освен всичко друго преминаваме към заветната сума от 1 млрд. разплатени средства от началото на проблемния период и ни остава да разплатим само някакви си 14 милиарда, обясни министър Донечв.
Само няколко проекта от Оперативна програма „Транспорт” вървят добре, призна министър Дончев и допълни, че ще се работи по списък с резервни проекти, които са в напреднала фаза. Колегите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са готови с такъв резервен списък с проекти. Можем да започнем със Северна тангента, София – Калотина, инвестиции по отношение на Коридор №9, същото обаче трябва да се случи в жп-сектора, допълни той.
Натрупани сигнали от стари години и политическа воля за разкриване на нередностите при усвояването на евросредствата – с това министър Дончев обясни фактът, че България попадна в челните места на Европейския съюз по брой докладвани нарушения на Брюксел. Със сигурност следващата година статистиката няма да е такава. Така да се каже, ударно са изчистени случаи за по-стари периоди, специално САПАРД. Оттук нататък ще бъдем в рамките на средноевропейските стандарти, допълни Томислав Дончев.
Очаква се още от октомври да бъде отворен публичен модул в т.нар. система ИСУМ /Информационна система за управление и мониторинг/, чрез който гражданите да имат достъп до информацията за хода на изпълнението на проектите с европейски средства.
Според него, подобна информация би дала възможност за много по-сериозен контрол върху усвояването на парите от Европейския съюз.
Министър Томислав Дончев съобщи още, че преди края на годината ще има яснота каква експертна помощ ще ни е нужна по европроектите. Техническата помощ предстои да бъде уточнена в разговори с Европейската инвестиционна банка и Световната банка.
Предстои да се изясни и към коя точно институция ще бъде експертното звено, което ще отговаря за големите инфраструктурни проекти. Целта е, освен ускоряване на приоритетните проекти, експертното звено да реши проблема с подготовката на администрацията за следващия програмен период на Европейския съюз след 2013 г. Подготовка, за която според министър Дончев, трябва да се инвестират пари още догодина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *