Разпродажби спряха устрема на БФБ

Основните позиции бяха обект на разпродажби, което се отрази неблагоприятно върху нивата на индексите. Така на седмична база над чертата успява да се задържи само равнопретегленият индекс, докато считаният за най-представителен, широкият BG40 потъна с повече от два процента.
SOFIX спадна с 0.56% до 363.23 пункта. BG40 изгуби 2.26% до 125.19 пункта. BGREIT се понижи с 1.85% до 80.01 пункта.
BGTR30 напредна с 0.08% до 269.52 пункта.
Новина за инвеститорите на борсата през тази седмица поднесе ръководството на БФБ с улеснението, което се въвежда за късите продажби. Това има сериозен потенциал да покачи ликвидността на пазара.
През тази седмица акциите на пътностроителната Трейс груп холд АД се търгуваха под натиск и завършиха с понижение от 1.21% до 3.260 лв. за лот, спрямо котировките миналата седмица. Вчера излезе поредната позитивна новина, свързана с дейността на дружеството. Компанията JV Trace Mostovik, в която лидер е именно Трейс Груп Холд АД, е получила покана от сръбската държавна компания Koridori Srbije d.o.o. за подписване на договор за изпълнение на проект, включващ участък от Магистрала Е75.
През тази седмица Зърнени Храни България АД изгуби 9.11% до 0.339 лв. за лот. Дружеството точно извърши увеличение на капитала чрез издаване на емисия нови акции, които Комисията за финансов надзор регистрира. Така капиталът на дружеството бе вдигнат от 170 785 600 лв. на 195 660 287 лв.
Вдигнаха се акциите на Софарма АД, като отбелязаното повишение в края на тази седмица е от 0.24% до 2.085 лв. за лот. Дружеството продължава с процедурата по обратно изкупуване на собствени акции, като към 16 януари общият брой на придобитите книжа достига до 3 490 931 лота или общо 2.64% от капитала на дружеството. Средната цена, на която са извършени последните изкупувания, е било 2.10 лв. за лот.
С голямо поскъпване са отличиха привилегированите акции на Енемона АД, които на седмична база реализираха скок от с 12.3% до 3.255 от цена на затваряне 2.870 лв. миналия петък.
Със загуба на 5.42% до 0.662 лв. за лот завърши петъчната сесия за  Индустриален Холдинг България АД, за който вчерашният ден бе доминиран от разпродажби.
Късно снощи дистрибуторът на горива Петрол АД публикува покана към инвеститорите за участие в Общо събрание на акционерите, насрочено за 20 февруари. На него е предвидено да се гласуват предложения за промени в устава на дружеството, за редуциране на членовете на Надзорния съвет от петима на трима души, както и за съществена промяна на системата, с която се вземат решения в компанията. Внесеното искане е занапред решенията на Надзорния съвет да се вземат с обикновено мнозинство, а на решенията на Управителния съвет да се прокарват със съгласието не на 3/4 от членовете, както до сега, а отново с обикновено мнозинство.
През идната седмица предстои да се проведат две общи събрания на акционерите в Лиам АДСИЦ и в Енемона АД. Свикано е и Общо събрание на облигационерите в ХипоКредит АД.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *