Разследват висш банкер от ЕЦБ за корупция

Управителят на Централната банка на Италия и член на ЕЦБ Иняцио Виско е разследван за предполагаема корупция, измама и злоупотреба със служебно положение.
Прокуратурата в италианския град Сполето разследва Виско заради неговата роля при поставянето на Banca Popolare di Spoleto под специален надзорпрез 2013-а година, съобщават италианските медии, цитирани от БНР.

Според информациите бившите специални надзорници на банката също са предмет на подобно разследване.

Централната банка на Италия няма представа за каквато и да е инициатива на съдебните власти, се посочва в имейл изявление на банката в отговор на статия на вестник Il Fatto Quotidiano, според която Виско е сред разследваните.

Италианската централна банка също така отбеляза, че не може да коментира неотдавнашните развития около Banca Popolare di Spoleto, посочвайки само основните фази при поставяне на банковата институция под специален надзор, но без да отбелязва участието на Виско в този процес.

От канцеларията на италианския президент Серджо Матарела пък беше съобщено, че вчера той е провел среща с Игнацио Виско, но без да бъдат предостави повече детайли. Трябва да се има предвид, че според законите в Италия стартиране на разследване не означава, че дадено лице ще бъде обвинено в престъпление.

Италианското министерство на финансите постави Banca Popolare di Spoleto под специален надзор през февруари 2013-а година в отговор на искане от страна на Централната банка. По-късно банката беше продадена на Banco di Desio e della Brianza.

През 2014-а година обаче, Държавният съвет на Италия постанови, че банката Popolare di Spoleto не е трябвало да бъде поставена под специален надзор, като това решение предизвика оплаквания от страна на някои акционери на финансовата институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *