Разследват крупни чиновнически далавери в агросектора

Мащабна прокурорска проверка тече в Министерството на земеделието и Държавния фонд “Земеделие”. Разследването е за корупция и злоупотреба с власт, съобщиха от Софийската прокуратура.
По информация на bTV сред разследваните е и земеделският министър, а един от ключовите свидетели срещу него е скандалната бивша шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева.
От една година Софийската градска прокуратура води засекретено производство срещу държавни служители на високи постове в министерството и фонда. Делото е по сигнал на ДАНС за организирана престъпна група.
На въпрос дали групата, която извършва престъпления, е от министерството и държавния фонд, прокурор Божидар Джамбазов отговори: „Говорим за различен тип хора, включително имаме данни и за държавни служители – нека да го кажем най-общо, които по един или друг начин са свързани именно с такава цел”.
В имейл до телевизията Калина Илиева, за която неофициално се знае, че е сред разпита в това разследване като свидетел, обяснява, че то се води по три насоки – за търговия с влияние, за оказване на натиск при провеждане на обществена поръчка за храни за социално слаби на стойност 17 млн. лева от Европейския съюз, и за предлагане на подкуп.
Скандалът е за купуване на храни за складовете на БЧК, твърдят източници от разселдването. Телевизията разполага и с документи, от които се вижда, че Илиева няколко пъти е алармирала, че условията за кандидатстване са подменени. Също така, че лично Мирослав Найденов е написал резолюция, с която настоява работната комисия към фонд „Земеделие“ да промени условията на кандидатстване.

„Това не е новина, тези твърдения ги изнесе Яне Янев преди седмица, всъщност обаче ги изнася Калина Илиева. Вместо да обясни на обществото какво е правила и по какъв начин, тя иска да ни вкара в хипотеза ние да обясняваме”, коментира земеделският министър.
По думите му по тази обществена поръчка няма нищо нередно. „И по нея в минали години винаги е имало разследване. На политически съвет на министерството съм поставял въпроса тази поръчка да бъде максимално прозрачна. Не случайно в обвиненията на Янев (Калина Илиева) фирмата, за която тя твърди, че съм лобирал, не е спечелила нито една от шестте позиции.

Той уточни, че близо година няма повдигнати обвинения, а на базата на производството по настояване на Калина Илиева шестима служители на фонда са били уволнени.
„Петима от тях са върнати на работа от съда, дано това да не е поредното безумие, което Илиева е направила“, каза още Найденов.

Той попита какво ще се стане със стотиците бенефициенти, които са подадени от Илиева за разследване и замразените проекти. Министърът посочи, че за това ще води преговори в петък по време на посещението на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош у нас и и призова с това да се сложи точка на сагата „Калина Илиева”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *