Разследват петролни фирми за корупция в Либия

Разследването е продиктувано от подозрения в корупция на длъжности лица в периода 2008 – 2011 година, като сянката на съмнението лежи върху две от най-големите енергийни компании на Европа – италианската Eni и френската Total.
Подобно разследване провеждат и в САЩ, които се заканват, че ако открият подобни нарушения, ще последват солидни глоби. Освен това договорите с уличените в корупционни практики компании може да бъдат анулирани. Една от американските компании, която се разследва за нерегламентирани отношения, е Marathon Oil Corp. Тя също е изпратила изисканите й документи от Комисията по ценни книжа в САЩ.
Wall Street Journal допълва, че тези разследвания хвърлят съмнение върху компаниите, които наистина на всяка цена са опитвали да заемат позиции в най-богатата на петрол държава в Африка. По случая работят прокурори, които са изискали договорите с Vitol Group е Glencore International.
Eni е най-големият оператор на находища в Либия по времето на Муамар Кадафи. компанията много бързо възстанови позициите си след смяната на режима и в момента е отговорна за 14% от износа на суровина от страната. Италианците планираха да инвестират $ 30 млрд. в инфраструктура и технологии, за да увеличат двойно този си дял в добива и експорта на нефт от Либия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *