Разследват хора на Богоев за “царската” болница

Делото стигна до МВР след четири месеца проверки

Прокуратурата прати в МВР делото за „царската болница“. Разследват се служители от екипа на бившия здравен министър Славчо Богоев, които през 2003 г. са участвали в изготвянето на договора с австрийската „Вамед Инженеринг“ за детска болница.

Делото ще доказва дали държавни чиновници умишлено са заблудили парламента, внасяйки за гласуване неизгоден за държавата, но включен в бюджета за следващата година проект, научи „Стандарт“.

Все още няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица, заяви пред „Стандарт“ прокурорът по делото Роман Василев. Досъдебното производство тръгна преди 10 дни и е за длъжностни престъпления, добави той.

Над 5 млн. евро щеше да загуби държавата само от предвидените за проектиране на болницата 7,259 млн. евро, установи през юли прокурорската проверка по случая. Тя започна след гръмването на т. нар. Савойски скандал, но се забави заради очаквани от Италия документи. През юни медиите на Апенините разкриха, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е лобирал за детската болница в полза на бизнесмена Паоло Черани. Той от своя страна обещал да финансира предизборната кампания на експремиера на България.

През 2002 г. Паоло Черани предлага на бившия здравен министър Божидар Финков проект за изграждане на 2 болници. „Говорихме за инфекциозна болница с 300 легла и детска със 150 легла, които ще струват общо 40 млн. евро“, разказва Финков. Идеята е съществуващата в София да бъде срутена, а на нейно място да бъдат изградени новите две заведения на обща площ 60 000 кв. м. Скоро инфекциозната болница изненадващо отпада от проекта. „Вамед Инженеринг“, в която участва самият Черани, предлага нов проект. Според него срещу 42 млн. евро България ще получи детска болница със 150 легла на площ от 11 000 кв. м.

На 19 февруари 2004 г. Сакскобургготски заявява пред министрите: „Това е проект, който от дълго време се обмисля. Още преди 2 г., когато официално посетих Виена чрез Банка Австрия, канцлерът тогава беше казал, че те имат интерес. Мисля, че това вече е добра новина и решение. Подкрепяме.“ Кабинетът гласува.

В началото на април 2003 г. Божидар Финков обявява търг за фирма оценител на проекта. Заключението, което тя дава, не е окуражително и министърът се обявява против. По тази причина финансовият министър Милен Велчев не включва проекта в бюджет 2004 до крайната дата 16 юли 2003 г. През ноември 2003 г. обаче се оказва, че болницата фигурира в приложение номер 7 на Закона за държавния бюджет. Без да има одобрение за това от парламента. Налице е и „Проект за преструктуриране на МБАЛ по детски болести – Изграждане на нова педиатрична клиника“. Документът е с дата от март 2003 г., но не е подписан. Междувременно Божидар Финков е сменен като министър от Славчо Богоев.

Божидар Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *