Разходите за труд в САЩ oтчетоха най-голямото си повишение от 5,5 години

Разходите за труд в САЩ записаха най-голямото си повишение от повече от 5,5 години през второто тримесечие, сигнализирайки, че дългоочакваното ускорение в ръста на заплатите предстои.

Индексът на разходите за заетост – най-широкият измерител на разходите за труд, се покачи с 0,7% след ръста с 0,3 на сто през първото тримесечие на годината. Разширението се оказа най-голямото от третото тримесечие на 2008 г. насам.

Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха индекса на разходите за заетост да се покачи с 0,5 на сто през второто тримесечие.

Индексът на разходите за заетост е един от любимите измерители на трудовия пазар на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън. Това е и една от причините равнището му да се следи внимателно и да има пряко отношение към това кога централната банка на САЩ ще покачи лихвените нива, пише CNBC.

Данните на Министеството на труда на САЩ показаха още, че през 12-те месеца до края на юни разходите за труд са нараснали с 2%. Те отчетоха повишение с 1,8 на сто през 12-те месеца до края на март.

Надниците и заплатите, на които се падат 70 процента от разходите за труд, повишаване на 0,6 на сто през второто тримесечие. Това беше най-големият ръст от третото тримесечие на 2008 г., след което отбеляза 0.3% ръст в първото тримесечие.

Възнагражденията и заплатите са се повишили с 1,8% в 12-те месеца до края на юни след ръста от 1,6% през годината до края на март. Разходите за допълнителни възнаграждения са нараснали с 1% в периода април-юни, постигайки най-голямото си увеличение от второто тримесечие на 2011 г. насам.

Същевременно други данни от първата по големина икономика в света показаха, че новите молби за помощи при безработица са се увеличили с 23 000 в сравнение с предходната седмица. Равнището им за седмицата, която приключи на 25 юли, е дистигнало 302 000 в сравнение с ревизираните надолу 279 000 в предходната седмица.

Средната стойност за последните четири седмици пък достигна 297 250 – най-ниското ниво от 15 април 2006 г., когато бяха отчетени 296 000.

Междувременно броят на получаващите помощи при безработица към същата седмица достигна 2,539 млн. в сравнение с ревизираните 2,508 млн. в предходната седмица и прогнозите за 2,492 млн. Средната стойност за последните четири седмици докосна най-ниската си точка от 13 октомври 2007 г. насам, достигайки 2,535 млн..

Докладът на Трудовото министерство на САЩ дойде един ден след срещата на Федералния резерв и един ден преди данните за новите работни позиции извън селскостопанския сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *