Райфайзенбанк закрива офисите си в Далечния Изток

Австрийската Райфайзенбанк закрива офисите си в Далечния изток, става ясно от съобщение на банката. Това решение е било взето след анализ на ролята на посочените офиси в структурата на бизнеса на банката в Русия. Според резуртатите за 2014 г., приходите от клоновете в Далечния Изток са под 1% от общите постъпления в банката.

Решението за закриване се отнася до всички офиси на Райфайзен в Далечния Изток – ще бъдат закрити осем клона в шест града – Благовещенск, Владивосток, Магадан, Петропавловск-Камчатский, Хабаровск и Якутск. Закриването на офисите е планирано да приключи към 1 септември 2015 г.

„В текущите условия за нас е важно да останем ефективни и да запазим доходността си, като именно оперативната ефективност е била и остава един от най-важните приоритети на Райфайзенбанк. В развитието на веригата ни от клонове и продажби ние се ориентираме към градове, в които нашите представителства демонстрират достатъчна рентабилност“, отбелязва председателят на направлението за Далечния Изток в банката Сергей Монин. В близките години ние ще се придържаме към тази стратегия и ще укрепваме позициите си в региони, където можем да увеличаваме обемите на бизнеса си при ниски показатели на риска, допълва Монин.

От банката уверяват, че всички текущи оперативни въпроси клиентите могат да отправят в клоновете, като ограниченията касаят оформянето на нови продукти. В момента се решава проблемът с продажбите на кредитен портфейл на физически лица и клиенти от сегмента на малкия и средния бизнес, се отбелязва в съобщението на Райфайзенбанк. Тези категории клиенти могат да продължат обслужването на своите кредити в банките, на които Райфайзенбанк ще преотстъпи правата по обслужването в резултат от продажбата на портфейлите. С корпоративните клиенти банката планира да продължи сътрудничеството си на дистанционна основа – на тях ще бъде предложено да открият сметки във филиала на Райфайзен в Новосибирск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *