Райфайзенбанк: Кредитите и депозитите ускоряват ръста си

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към края на октомври, с фокус върху бюджета и външния сектор.

Анализаторите на банката отбелязват, че държавният бюджет отново отчете излишък от 2.4 млрд. лв., или с 236.7 млн. лв. повече от август 2017 г. Приходите и помощите, събрани от държавата за осемте месеца на годината, възлязоха на близо 26.0 млрд. лв. (11.6% годишен ръст), а разходите (в т.ч. вноската в бюджета на ЕС) – на 22.9 млрд. лв. (отново 11.6% ръст).

„Ръстът на приходите бе съвкупен резултат от 8.3 пр.п. принос на данъчните постъпления, 2.3 пр.п. принос на неданъчните и 1.3 пр.п. принос на помощите, вследствие на по-добро усвояване на европейски фондове, което обаче като обем остава не особено значително на фона на общите държавни приходи“, коментира анализаторът на Райфайзенбанк Емил Калчев.

По данни на БНБ брутният външен дълг нарасна до 33.8 млрд. евро, което е с 542.4 млн. евро повече от август 2017 г. В неговата структура към август 2018 г. вътрешнофирмените заеми заемаха най-голям относителен дял от 37.7%, който се разшири незначително с 0.2 пр.п. в сравнение с август м.г. Заемите на „други сектори“ бяха 31.9% от брутния външен дълг, което бе с 0.4 пр.п. повече от дела им година назад. Държавното управление заемаше трета позиция с дял от 16.7%, който обаче се сви с 1.5 пр.п. на годишна база. Заемите на банковия сектор бяха на четвърто място в структурата на брутния външен дълг, нараствайки с 0.9 пр.п. за година до 13.7%. „С други думи, нарастването на брутния външен дълг се дължеше на вътрешнофирмените заеми, на заемите на „другите сектори“ и на банковите заеми (общо 944.9 млн. евро), т.е. на частния дълг, докато държавното управление противодействаше на тази тенденция, намалявайки своята задлъжнялост с 402.5 млн. евро.“

 

Емил КАЛЧЕВ, икономически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *