Ракиено лоби вдига градуса в парламента

Партията на мъжете започва всенародна подписка срещу акциза

Депутати от всички групи натискат за отмяна на налога за домашната пиячка

Народните бунтове срещу акциза за домашната ракия стреснаха депутатите. В парламента вече набира сила лоби, което ще се опита да отмени или поне отложи налога. Негов лидер е Яне Янев от ОДС, който вчера направи първата стъпка. Той внесе в деловодството на Народното събрание своите предложения за промени в Закона за акцизите и Закона за виното и спиртните напитки. Те предвиждат въвеждането на акциза върху домашната ракия да се отложи за 1 януари 2009 г. След тази дата пиячката до 60 литра не трябва да се облага. Налогът до 100 литра чист алкохол да е левче, а над това количество – 2 лв., предвиждат още поправките. Янев смята, че парламентът може да отложи с 2 г. налога, като поиска от Европейската комисия т.нар. процедура по дерогация, което означава преразглеждане на мотивите, с които се въвежда акцизът върху домашно произведените спиртни напитки. Депутатът даде за пример Румъния, която отложи налога до 2009 г.

Най-дейни в подкрепата за домашната ракия са народните избраници от опозицията. Сред управляващите обаче също цари разкол, показа анкета на „Стандарт“. Много от червените депутати признаха, че приемането на акциза е било неразумен ход. Петър Кънев дори нарече решението пълна глупост. „Ядосахме хората, за да се харесаме на Брюксел“, коментираха и от НДСВ. В ДПС също има почитатели на домашната пиячка, които се ослушват само защото партийното ръководство не е излязло с позиция по въпроса, твърдят в кулоарите.

Много е вероятно въведеният с гласовете на 74 избраници акциз да бъде съборен още до края на януари, прогнозираха в парламента. „Идат избори за евродепутати и кметове и не бива да дразним електората“, мотивираха се партийни стратези.

Дори ракиеното лоби да надделее, ще трябва да се пребори и с бюрокрацията на ЕС, коментираха пък експерти. Според тях без благословия от Брюксел рискуваме да ни спрат парите от фондовете на ЕС. В същото време извънпарламентарният натиск срещу акциза се засилва всеки ден. Вчера лидерът на Партията на българските мъже Росен Марков призова в открито писмо за всенароден протест. От днес в центъра на Варна тръгва подписка „Не на акциза на домашната ракия!“. Заедно със събраните парафи в другите градове тя ще бъде внесена в Народното събрание навръх 2 февруари, каза Марков. Той призовава всички недоволни на 2 февруари пред Народното събрание на протест. Там ще бъде издигнат лозунгът „Трезвомислещи депутати, отменете акциза на домашната ракия! Или го махнете, или се махнете!“. Според Марков протестиращите ще обградят парламента и ще допускат само тези от народните избраници, които изпият по една домашна ракия и обещаят да се ангажират с решаването на проблема.

Стефан Кючуков

Добромир Радушев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *