Растат цените на основни хранителни продукти

Само в три области е отчетено намаление в диапазона от 0,3% (в Хасково) до 6,1% (в Плевен). Както и през предходната седмица, отново най-ниска цена на едро на замразените пилета е отчетена на стоковите борси в Монтана (3,05 лв./кг), а най-висока – в Разград (4,50 лв./кг). Цените на едро на прясно охладеното пилешко месо в по-голямата част от страната остават на нивата си от предходната седмица и по области те са в диапазона 3,80 лв./кг (Търговище) до 4,60 лв./кг (Бургас и Добрич). В три области охладените пилета поскъпват незначително – от 0,1% до 0,06%. Единствено в Шумен е налице намаление на цената на едро – с 5,2% ( или с 0,25 лв./кг).
През последната седмица се регистрира известно покачване на средната цена на едро за страната на бяла кристална захар – с 0,5% или 0,01 лв./кг. По области, търговията на едро със захар се движи в ценовите граници от 2,06 лв./кг до 2,33 лв./кг., като отново най-ниски стойности са регистрирани в Плевен, а най-високи във Враца. Спрямо предходния седмичен период се наблюдава възходящ тренд при движението на цената на едро в преобладаващата част от областите (Плевен – 0,06 лв./кг, Пловдив – 0,05 лв./кг, Силистра и София – 0,04 лв./кг и други). Намаление на ценовите нива се отчита в два от областните центрове – Варна и Разград, съответно с 0,08 лв./кг и 0,02 лв./кг.
През наблюдавания период цените на едро на цялото агне в рамките на страната са в границите от 9,10 до 14,27 лв./кг кланично тегло. В Шумен е отчетено най-ниското ценово ниво, а най-високо – в Русе. В сравнение с предходната седмица, в почти цялата страна цената на едро на цялото агне остава без изменение. В две области (Стара Загора и Хасково) цените на агнешкото месо (цяло агне) се понижават с 2,0%. Единствено в Шумен е отчетено съществено поскъпване с 10,3%.
За периода 15-22 юни, в повечето областни центрове на страната цените на едро на агнешкия бут остават на нивата си от предходния наблюдаван период. И през тази седмица най-ниска цена е отчетена в Кърджали – 11,50 лв./кг, а най-висока – във Велико Търново и Ловеч – 14,00 лв./кг.
В отделните области, цените на едро на агнешката плешка се движат в диапазона от 10,75 – 13,75 лв./кг, съответно в Кърджали и Ловеч. За анализирания период цените на агнешката плешка се запазват на равнището от предходната седмица, само в Стара Загора се отчита намаление с 2,0%.
Наблюдаваната тенденцията за стабилизиране на цените на дребно на агнешката плешка в магазинната мрежа продължава и тази седмица. В големите вериги се запазват ценовите нива от 11,85 лв./кг (Варна) до 15,47 лв./кг (Пазарджик и Пловдив). Незначително увеличение на цените се наблюдава отново само във Варна (с 0,9%).
През текущия период на наблюдение средната цена за страната на рафинираното слънчогледово олио остава непроменена – 2,67 лв./литър.
Цените по области варират в диапазона от 2,52 до 2,83 лв./литър, като най–ниската е регистрирана в Пазарджик, а най-високата в Русе. В девет области се наблюдава увеличение на цените, най-значително – в Разград (0,09 лв./литър) и Пловдив (0,08 лв./литър), а най-слабо – в Хасково и Плевен (0,01 лв./литър). Намаление отбелязват цените на борсите в седем областни центрове – най-съществено – в Добрич, Варна и Пазарджик (0,15 лв./литър), а най-малко – в София и Ямбол (0,01 лв./литър).
През анализирания период, цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L не са наблюдавани) са в диапазона от 0,12 лв./бр. до 0,20 лв./бр. Най-висока цена се отчита във Варна, а най-ниска в Ловеч и Враца. Увеличение на цените на едро се наблюдава единствено в Силистра (с 0,01 лв./бр.). Низходящо движение на цените на борсите е регистрирано в седем области, най-значително в Добрич (с 0,03 лв./бр.). Цените на дребно на яйца, размер М в другите търговски обекти се движат в диапазона 0,15 – 0,22 лв./бр. Изменение е регистрирано единствено в Перник – поскъпване с 0,01 лв./бр. Маржът между цената на едро и на дребно за яйца, размер М е в рамките на 0,01 – 0,15 лв./бр., като отново най-значително е отклонението в Разград.
Средната цена за страната на яйца на едро остава непроменена спрямо предходната седмица. Промяна (спад с 0,01 лв./бр.). е регистрирана в средната цена на дребно – за яйца, размер М – в големите супермаркети и за размер L – в другите търговски обекти. За периода на наблюдение, цените на едро на брашно тип „500“ се движат в границите от 0,86 лв./кг до 1,13 лв./кг, като отново най-ниски стойности са отчетени във Враца, а най-високи в София. В по-голяма част от областните центрове се наблюдават незначителни изменения, без това да оказва влияние върху средната цена за страната, която се запазва на нивото от предходната седмица – 0,98 лв./кг. Преобладават областите, в които се отчита понижение на ценовите нива на брашното – от 1% в Ямбол, Сливен и Монтана до 7,2% в Силистра. Увеличение на цените се регистрира в пет области, най-чувствително е в Пловдив – с 6,7%. Тенденцията от предходните седмици за стабилизиране на ценовите нива при предлагането на брашно на дребно в магазинната мрежа се запазва и през настоящия анализиран период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *