Растежа на китайската икономика може да се забави, но тя сте остане конкурент на американската

Най-големият китайски изследователски институт прогнозира, че китайската икономика може да достигне обем от 21 трилиона долара в следващите осем или девет години. С това втората най-голяма икономика в света ще се приближи до тази на Съединените американски щати. Растежа най-вероятно ще се забави до 6% годишно, спрямо 7.5% през настоящата 2013-та година.

Основните двигатели на растежа ще бъдат натрупването на капитали и увеличените потребителски разходи. Според изследването на Китайският институт по международни стратегии, който е част от Китайската академия засоциални науки, номиналният брутен вътрешен продукт на страната може да достигне 13.5 трилиона долара през 2017-та год. и 20.8 трилиона през 2022-ра год., като това изключва ефектите от поскъпването на юана.

До 2022-ра год. китайската икономика ще произвежда 16.1% от общата продукция в света, оставайки на второ място след САЩ с 20.6%. Основният фактор за намаляването на темповете на растеж ще бъде застаряващото население на страната. През 2015-та год. трудоспособното население в най-населената държава в света ще достигне своя пик и след това ще започне да намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *