Расте броят на проблемните кредити при небанковите финансови институции

Увеличава се броят на проблемните кредити при небанковите финансови институции. Въпреки че те отпускат заеми до няколко хиляди лева, пазарът се е свил сериозно. Според Нено Ненов от „Париба Лични финанси” сега клиентите теглят кредити единствено за най-необходимите стоки.

Въпреки че от финансовата институция все още не са готови с отчета си за първите шест месеца, Нено Ненов не изключва възможността не просто да няма ръст на отпуснатите кредитите, но и да има спад:
Нено Ненов: „2009 година обемите на стоковите и потребителски кредити са по-малко в сравнение с 2008 година. Това се дължи на по-малкото потребление, разбира се, а също така наблюдаваме, че хората са вече по-внимателни с покупките си и предпочитат да спестяват пари”.
Изпълнителният директор на Изи Кредит Станимир Василев потвърди, че има свиване на пазара.
Станимир Василев: „При нас ръстът е много по-малък от миналата година, но все пак тази година пак имаме ръст. Около 10 процента е нарастването на клиентите спрямо шестмесечието на миналата година. В момента преразглеждаме бюджета си за втората половина от годината и очаквам да завършим годината с един среден ръст – поне с 15 процента”.
Василев допълни, че в Изи Кредит лихвите не са променяни от началото на годината.
Станимир Василев: „Кредитите ни са седмични, плащат се на седмична база. В момента при нас оскъпяването на кредитите е между 1,5-2,5 процента седмично”.
Важно е обаче клиентите да обърнат внимание не само на лихвите по кредитите си, но и на годишния процент на разходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *