Рафинерия за биодизел строят във Видин

Гръцката компания “Еко Елда” купи бензиностанциите на “Еко Петролиум”

Комплекс за биоенергия от маслодайни растения ще строи във Видин българската петролна компания „Еко Петролиум“, която стана част от гръцката верига „Еко Елда“. За четири години в България „Еко Елда“ е вложила над 50 млн. евро и с придобиване на контрол над бензиностанциите на „Еко Петролиум“ ще има 37 обекта в страната.

Комплексът ще заработи през 2008 г. Той включва рафинерия за производство на биодизел, маслобойна, складово депо и ново пристанище, обяви шефът на компанията Петър Цонев. Инвестицията е за над 60 млн. евро, като около 20 млн. от тях са собствен капитал, а за другите се преговаря с български и чужди банки.

Мястото на рафинерията е на брега на Дунав заради добре развитата жп мрежа и воден транспорт. Биогоривото ще се произвежда от рапица, слънчоглед, соя и палмово масло, каза Цонев. От рафинерията годишно ще излизат по 200 хил. тона дизел, което я прави една от най-големите на Балканите. Продукцията на видинската екорафинерия ще бъде изнасяна за Австрия, Германия, Румъния и Сърбия. В завода ще бъдат пряко заети над 100 души, а за производството на земеделската суровина – още над 1000. За нуждите на завода компанията ще построи и ново пристанище, което ще бъде част от порт Видин. Всички строителни работи и производствени системи са на известен немски концерн, заяви Цонев. В Германия потреблението на биодизел е над 20 млн. тона годишно.

Ивайло ВЕЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *