Реалната икономика не поражда прекален оптимизъм

Според „Файненшъл таймс“ икономиката на еврозоната може би е показала ясни признаци, че най-лошото от рецесията е отминало, с оглед на нарастването на оптимизма сред мениджърите, рефлектирало в индексите за поръчките в сферата на производството и услугите през април.
Активността в промишления сектор и в сектора на услугите намалява през март с най-бавен темп от 6 месеца насам според данните на Евростат от миналата седмица, което според FT може да се тълкува като сигнал, че в 16-те страни членки на еврозоната вече се появяват първите признаци на растежа и вероятно икономическата активност ще се стабилизира и дори ще се върне към растеж до края на годината.
Рецесията в еврозоната, която е най-лошата в континентална Европа след Втората световна война се задълбочи през първото тримесечие на годината. Друг доклад показа, че индустриалните поръчки през февруари са намалели с 34.5 на сто в сравнение с предходната година – най-големият спад, откакто е започнало статистическото отчитане на показателя през 1996 година.
По рано тази седмица, Международният валутен фонд прогнозира, че рецесията в еврозоната ще се задълбочи през тази година, повече отколкото в САЩ, като икономическият спад ще продължи и през 2010 година.
Общият индекс на поръчките в сферите на услугите и производството обаче се покачи от 38.3 до 40.5 пункта през март този месец – най-голямото увеличение от стартирането на проучването през 1998 г, но стойности под 50 пункта показват спад на икономическата активност.
В същото време проучването показва силно свиване на запасите на компаниите, което би могло да рефлектира в покачване на производството. През април съотношението на новите поръчки към запасите е най-високото от август миналата година насам.
Според Крис Уилямсън, главен икономист в Markit, дълбочината на икономическия спад не трябва да се подценява, но изглежда, че многократно понижаваните прогнози за икономическото развитие на еврозоната може би скоро трябва да бъдат ревизирани нагоре.
Според FT при екстраполиране на данните за икономическото развитие през последните два месеца изглежда, че растежът в еврозоната може да се възобнови през септември, въпреки че подобна прогноза може да се окаже прекалено оптимистична.
Френската национална статистическа служба INSEE междувременно, съобщи за неочаквано силно покачване бизнес доверието във втората по големина икономика на еврозоната през април, след 33-годишното дъно, отчетено за март.
Но преди да се подадем на вълната от оптимизъм трябва да се има предвид, че повечето от позитивните данни идват от синтетични измерители, а не от реалните фундаменти на икономиката.
Повишаването на оптимизма сред инвеститорите и мениджърите може да се дължи на възходящата корекция на фондовите пазари, която с оглед на предишните цикли на спад може да предхожда с над 6 месеца първите признаци на реалното икономическо възстановяване.
Според четирите водещи икономически института в Германия, най-голямата европейска икономика ще се свие с 6% през тази година, като анализът им се основава на данните от първите 4 месеца на 2009 г. и спадът ще продължи, но с по-бавни темпове, най-малко до средата на 2010 г.
И не само, че Германия ще започне да се възстановява по-късно от други страни, което е следствие от нейната зависимост от износа, но се очаква рязко увеличение на безработицата, което ще окаже натиск върху вътрешното потребление – един от малкото индикатори в относително добра фирма досега, според Кай Карстенсен от Ifo института.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *