Регионалните фондове усетиха кризата

Негативният тренд от ипотечната криза в САЩ от края на миналата седмица застигна и българските регионални взаимни фондове. Влиянието му обаче остава слабо, като специализираните фондовете са загубили по около 2%.

С толкова са се понижили котировките на „Адванс Източна Европа“, фондовете на „Стаутс капитал“ и „Стандарт инвестмънт международен фонд“, които общо управляват около 50 млн. лв., или около 8% от активите на пазара, пише в. „Дневник“.

Като цяло кризата се отрази най-вече на портфейлите на типично регионалните фондове, като „Адванс Източна Европа“ и „Статус капитал“, а в по-малка степен на другите български взаимни фондове, които инвестират в структурирани продукти и имат малки експозиции на регионалните пазари, смята Даниел Ганев, изпълнителен директор на „Карол капитал мениджмънт“.

Малки експозиции имат фондовете на „Елана“ и „Бенчмарк“. Асет мениджърите обаче успокояват, че световното влияние у нас е незначително на фона на загубите за големите чуждестранни фондове, целещи се в Източна Европа.

Те отчитат понижения от около 7%, поясни Александър Николов, потфолио мениджър на „Адванс Източна Европа“ от групата на „Карол“. Кризата се усети най-много в Румъния и Русия, допълни той – пазари, за които може да се твърди, че се влияят от световните тенденции заради силното чуждестранно присъствие.

При останалите пазари като Сърбия и Хърватия например спадовете са по-скоро следствие на високия растеж в началото на лятото. „При нас колебанията са силно намалени от балансирания портфейл, който поддържаме с инвестициите на на 6 пазара“, допълни Николов.

Спад от около 1-2% в рамките на няколко дни има, каза Владислав Панев, председател на съвета на директорите на „Статус капитал“, управляващ двата регионални фонда „Статус нови акции“ и „Статус финанси“, но практиката показва, че подобни движения са нормални и временни.

Инвеститорите, които очакват десетки проценти доходност, трябва да очакват и повече риск, допълни той.

За няколко дни ипотечната криза в САЩ изпари значителна част от стойността на повечето финансови книжа по света

За няколко дни ипотечната криза в САЩ изпари значителна част от стойността на повечето финансови книжа по света. Регионът не остана незасегнат, макар че с изключение на Румъния, Русия и Турция, регионалните пазари не се влияят от световните трендове.

Наличието на други книжа освен финансови в портфейла са омекотили спада на турския пазар, който е силно волатилен на световните колебания и където инвестира международният фонд на „Стандарт асет мениджмънт“, поясни портфолио мениджърът Нигохос Канарян.

Инвестициите във взаимни фондове са алтернатива на банковите депозити и обикновено са по-дългосрочни в рамките на няколко години, така че доходността им се формира на база по-голям период.

Анализаторите очакват корективното движение в момента в региона да продължи най-много до края на август, след което пазарът да стане свидетел на силна есен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *