Регистрацията за изборите започва от 25 август

Те трябва да направят това не по-късно от 17:00 часа на 8 август. Крайният срок за подаване на документи за регистрация на коалициите е 18 август, а крайният срок за подаване на документи за промяна в състава на коалициите – 28 август.
Както вече е известно, местните и президентските избори ще се проведат в един и същи ден 23-ти октомври. Балотажът ще е на 30-ти същия месец.
Всяко решение на ЦИК за регистрация или отказ за регистрация може да се обжалва пред ВАС, съобщи Ралица Негенцова. Всяка партия трябва да представи заявление за регистрация, подписано от лицето, представляващо партията съгласно актуалната съдебна регистрация или от упълномощено от представляващия партията лице, удостоверение за актуално правно състояние, издадено след 21 юни, както и списък, съдържащ трите имена, ЕГН-тата и подписа на не по-малко от 7000 избиратели.
След като получи подписките от партиите ЦИК ги предава в ГРАО, където се проверява за неточности. След като ГРАО установи 7000 коректни подписа прекратява проверката. Проверка на подписите ще се прави и за списъците за издигане на независимите кандидати за общински съветници и кметове, както и за подписките за издигане на президент и вицепрезидент, които също трябва да съдържат трите имена, ЕГН-тата и подписите на всички, заявили подкрепата си.
Единият от говорителите на ЦИК – Бисер Троянов, обясни, че една от партиите е направила запитване дали подписките могат да са в електронен вариант, тъй като държат на опазването на околната среда. ЦИК обаче не би могла да разреши събиране на подписка по подобен начин, защото всеки избирател саморъчно трябва да положи подписа си.
Само шест партии и коалиции ще могат да предлагат членове на общинските избирателни комисии. ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, „Атака“, Синята коалиция и НДСВ ще трябва да предложат на кметовете на населените места хора, които имат висше образование и препоръчително юристи. До 18 август ЦИК трябва да ги назначи. Нито една партия не може да има мнозинство в ОИК.
В общинската комисия в София ще има 41 души, от които 20 от ГЕРБ, 7 от Коалиция за България, 7 от ДПС, по 3 от „Атака“ и от Синята коалиция и един от НДСВ. Във Варна и Пловдив в комисиите ще работят по 33 души, от които от ГЕРБ – 16, от КБ – 6, от ДПС – 5, от „Атака“ – 3, от СК – 2 и от НДСВ – 1.

Финанси

 от 25 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *