Регистриран е нов сорт българско десертно грозде с около 10-грамови зърна

Държавната сортова комисия е регистрирала най-новия сорт лоза „Сиана“ на земеделския институт „Образцов чифлик“ край Русе, която е подходяща за производство на късно десертно грозде.

Това съобщи известният български селекционер проф. Иван Тодоров, който е ръководител на колектива, създал новия сорт.

„Сиана“ е с едри дълги зърна с тегло около 10 грама, които узряват към средата на октомври и се запазват продължително време. Гроздето е устойчиво на транспортиране.

Предстои държавна регистрация на още четири нови сортове на института „Образцов чифлик“, сред които е и т. нар. „Чер Болгар“, съобщиха от научния център.

През този месец фермерът Тодор Опрев от силистренското село Добротица е получил първата стопанска реколта у нас от уникалния десертен сорт грозде „Велика“, който също е създаден от проф. Иван Тодоров.

„Велика“ е най-едроплодният раннозреещ десертен сорт грозде в света. Той е с 14- до 18-грамови почти безсемкови зърна, дълги четири сантиметра.

Първото промишлено отглеждане на този сорт се осъществява в Мароко, обясни проф. Тодоров.

Българските фермери имат най-големи възможности за успех на европейския пазар чрез десертно гроздопроизводство, за което търговската ниша е неограничена, смята проф. Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *