Регистрирацията на ООД става с 500 лева капитал?

Парламентът намали с десет пъти минималният изискуем капитал за регистрация на фирма като прие на първо четене промени в търговския закон.

Поправките са внесени от Мартин Димитров от ОДС и предвиждат минималният капитал за регистрация на акционерно дружество да се намали от 50 000 на 5 000 лева, а за ООД да стане от 5 000 – 500 лева.

Макар първоначално да отхвърли поправките след прегласуване изненадващо мнозинството ги подкрепи. По време на дебатите по промените в сряда управляващите коментираха, че сегашната законодателна уредба позволява на всеки желаещ да регистрира търговско дружество без основен капитал да го направи като събирателно дружество или едноличен търговец. Акционерно дружество може да бъде регистрирано само с 25 на сто от основния капитал, а за ООД този процент е 70.

Вносителят Мартин Димитров пък цитира изследване на Световната банка сред 176 страни, според което 75 от тях изобщо нямат минимален изискуем капитал за регистриране на ООД. Страни като Франция, които толкова много държат на социално практики, те са премахнали минималния изискуем капитал за регистрация на ООД. Там фирма се създава за един ден и струва 150 евро, посочи Димитров.

Диана Хитова от левицата заяви, че не счита за удачно с 500 лв. да се започва търговска дейност, защото това е сума, с която не може да се отиде дори на почивка за един човек.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *