Регламентира се финансирането на общественополезни дейности по Закона за хазарта

Министерският съвет прие Наредба, която определя реда и условията, при които проекти на юридически лица с нестопанска цел ще се финансират с приходи от хазарт.

Определят се условията, начинът и редът за разходване на средствата, които организаторите на хазартни игри внасят като годишни вноски за социално отговорно поведение по бюджета на Държавната комисия по хазарта (ДХК). Предвижда се разходването на средствата да става след провеждане на прозрачна процедура за набиране, оценяване и подбор на проекти.

Оценяването и подборът на проектните предложения ще се извършва от комисия, определена със заповед на председателя на ДКХ. Дейностите, които могат да се финансират, са свързани с предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост, както и провеждане на социално отговорна реклама и маркетинг.

„Текстовете на наредбата са съобразени с европейските актове в областта на хазарта. Провеждането на отговорен хазарт е основен приоритет на Европейския съюз и всяка държава се насърчава да предприеме национални мерки за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри и мерки за предпазване на младите хора от хазарт и за превенция и лечение на хазартна зависимост“, посочва пресслужбата на правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *