Регулаторните органи в САЩ може да поставят допълнителни ограничения за търговията с фючърси базирани върху цената на петрола и газта.

Регулаторните органи в САЩ може да поставят допълнителни ограничения за търговията с фючърси базирани върху цената на петрола и газта. Те ще засегнат както индивидуалните пазарни участници, така и борсово търгуваните и индексни фондове, предаде Bloomberg.
Комисията по търговия със стокови фючърси (CFTC) ще анализира нуждата от допълнителни правителствени рестрикции за спекулативната търговия с петрол, газ и другите енергийни стоки, които са в ограничени количества.
Властите в САЩ се страхуват от опасността миналогодишното рали в цената на петрола да се повтори. През юли 2008 г. той поскъпна до рекордните 147,21 долара за барел, за което са обвиняват агресивните действия на спекулантите.
Интересът на инвеститорите към петрола продължава да бъде висок, въпреки че петролните запаси на САЩ се увеличават, а търсенето продължава да се свива. Въпреки че икономиката се намира в криза, петролът е поскъпнал с 44% от началото на тази година на международната борса в Ню Йорк.
Причина за това станаха очакванията, че икономиката може да се съвземе още през тази година, както и спекулациите, че щатският долар може да се обезцени.
Ето защо CFTC иска да се допита до бизнеса, потребителите и пазарните участници за това дали трябва да се наложат лимити за стойността на позициите, открити в различни енергийни стоки.
Според известния инвеститор Джордж Сорос силното поскъпване на черното злато през миналата година е било подсилено от действията на индексните фондове, които са купували само петролни фючърси.
В момента законът позволява на Комисията по търговия със стокови фючърси да ограничава позициите за търговия с определени селскостопански стоки. По този начин се ограничават възможностите за спекулация с техните цени.
Още през есента на миналата година в Конгреса бе внесено предложение за разширяване на правомощията на CFTC, което обаче се залежа без да бъде прието. То предвиждаше да се ограничи прекомерната спекулация чрез поставяне на лимит за размера на позициите, които пазарните участници може да откриват.
Комисията по търговия със стокови фючърси на два пъти предприе необичайната стъпка да разследва случаи на възможни манипулации с цената на петрола и памука през миналата година, пише AP.
Американският лек суров петрол поскъпва с 0,6% до 64,42 долара за барел в часовете на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. Вчера цената отстъпи с 4 на сто до 64,05 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 27 май досега.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *