Режат заплатите на министри в Румъния, напразно се надяваме на същото

Румънският премиер Емил Бок съобщи на пресконференция снощи, че от 1 август заплатите на министрите ще бъдат намалени с 20 процента до края на декември тази година.
Това съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА. Премиерът заяви, че това е мярка, която показва, че правителството е загрижено за финансовото положение на страната.
„Искам да бъда разбран правилно: от 1 август само заплатите на министрите ще бъдат намалени с 20 процента. Това е доброволна мярка, прилага се както върху заплатата на министър-председателя, така и на другите членове на кабинета. Мярката е в сила до края на декември“, заяви Бок.
Премиерът напомни, че в скоро време ще бъдат закрити редица правителствени агенции, тъй като много от тях са неефективни. Преди седмица Бок обяви, че това лято ще бъде намален с 50 процента броят на правителствените агенции, които не участват в структури, предвидени в нормите на Европейския съюз. Това ще стане чрез закриване или обединяване на някои от агенциите.
Румънското правителство реши също да намали с 20 процента броя на персонала в кабинетите на висшите държавни служители от 1 август. С тази мярка кабинетът се надява да се спестят няколко милиона евро от държавния бюджет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *