Режат заплати и щатове заради бюджета

Синдикатите предвиждат затруднения на министерствата след орязването на до 20% от разходите им. Това съобщиха вицепрезидентите на КНСБ Пламен Димитров и Иван Кокалов, цитирани от БТА. Според техните разчети трябва да се минимизират разходите за заплати с 12-13%, което според синдикатите ще доведе до съкращения на работници и намаляване на заплатите.

Нов минимум на фискалния резерв – от 4,5 млрд. лева, е заложен в проектобюджета, който разглежда Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
По думите на двамата синдикалисти минимумът е намален от 6,3 на 4,5 млрд. лева.
Очакванията са приходите тази година да намалеят с 2 млрд. лева, което идва от намаляване на приходите от ДДС, акцизи и корпоративен данък.

По думите на Димитров са намерени търсените 900 млн. лева, които ще позволят да не бъдат вдигани данъци и най-вече ДДС. Парите ще бъдат осигурени чрезсвиване на публичните капиталовите разходи.
Необходими са обаче нови 220 млн. лв. към бюджета на НЗОК, 140 млн. лв. за програми на социалното министерство за плащане на социални помощи, казват синдикалистите.
Става дума за допълнителните разходи, одобрени от правителството, най-голямото перо от които обаче е за покупка на хеликоптери.

Гарантирани са и 660-те млн. лева, които трябва да се изплатят на бизнеса като до юни трябва да бъде готов график за изплащането на задълженията, а държавата трябва да ги покрие до края на година. Тази сума е по-голяма от залегналото в антикризисните мерки. Освен това обещанието на премиера от 31 март бе, че държавата ще плати до 15 дни.

Днес са обсъдени и измененията в закона за заетостта, по които социалните партньори са имали съгласие. Дават се допълнителни стимули на пазара на труда. Увеличава се възможността за стажуване на младите безработни от 6 на 9 месеца, субсидират се работодателите до 12 месеца в размер на минималната работна заплата при разкриване на нови „зелени работни места“ (създадени с допълнителни инвестиции в щадящи природата производства – бел.ред.). Въвежда се задължението свободните работни места да се обявяват в портал на Агенцията по заетостта.

Реформата в пенсионната система ще бъде обсъдена на официално заседание на НСТС на 4 юни, съобщи Пламен Димитров.
Очаква се утре да бъде обсъдена методиката за увеличаване на минималната работна заплата. Според внесеното предложение от синдикатите тя трябва да бъде обвързана с прага на бедност и средната работна заплата, така че разполагаемият доход от нея да бъде по-висок от прага на бедност или заплатата да стане 270 лв. от 1 юли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *