Резултатите на летище София се подобряват привидно

Резултатите на „Летище София“ за изминалото финансово полугодие и за пътникопотока през юли са почти оптимистични. В периода януари – юни приходите на държавната компания са се увеличили с 12.4%, а печалбата – с цели 57.5% спрямо същия период за изминалата година. Възходяща е равносметката и за пътниците, които са с 4.1% повече от първото полугодие на 2014 г.

Оптимизмът обаче е привиден. Големият ръст на печалбата се дължи на ниската й база. За януари – юни 2014 г. тя е била едва 1.8 млн. лв., а година по-късно е 2.8 млн. лв. Пари, които едва ли ще бъдат достатъчни за решаването на по-дългосрочните проблеми на столичната аерогара – огромни несъбрани вземания, потънали пари в КТБ и предстоящ разход от 42 млн. долара по делото с МАК/АДМАК (съвместна компания на Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi & Sons и Admak General Contracting Company) за строителството на новата пистa.

На крилете на…

В последното си оптимистично прессъобщение държавното столично летище се похвали с цели 8.3% повече пътници спрямо предходния седми месец от годината. Възходящата равносметка важи за цялото изминало полугодие, като ръстът е малко над 4%, което прави 75 хил. повече пътници. От дружеството обясняват ръста с новите линии и повечето честоти по някои от маршрутите. От началото на лятото Swizz пусна редовна линия до Цюрих, а „България ер“ – до Дюселдорф. От началото на март Qatar Airways лети директно до Доха, без прекачване в Букурещ, като от юли полетите са ежедневни. Сезонни полети до Катания и директни полети до Бари обслужва италианската Mistral Air, a от юли нискотарифната WizzAir пусна 5 нови дестинации, като до пролетта на 2016 г. се очакват още пет нови – 4 на Wizz Air и една на нискотарифната Ryanair, която най-накрая ще стъпи в София.

Повече пътници и самолети логично са довели до ръст на приходите и печалбата. Общите приходи са 55.1 млн. лв., което е с 6 млн. повече от миналото първо полугодие. От тях 4 млн. идват от нетните приходи от продажби, като ръст има при продадените стоки в магазините и на услугата по антиобледеняване на самолетите. Печалбата е 2.8 млн. лв., с която дружеството е преизпълнило задачата си по бизнес план, където е бил заложен желан положителен резултат от 1.4 млн. лв. Увеличение обаче има и на разходите, които са с 10.4% повече от същия период за миналата година.

…проблемите

Като цяло обаче през последните няколко години има свиване на годишната печалба и неофициално от летището обясняват с инвестициите в техника и инфраструктура. Свиването на бизнеса пък става по обективни причини, които са навлизането на частни конкуренти в наземното обслужване и при зареждането с горива, които успяха да вземат сериозен дял.

Най-големите проблеми обаче тепърва предстоят. Държавната компания по всяка вероятност ше бъде осъдена на плати 42 млн. долара по делото за строителството на новата писта. Депозитът в КТБ от 28 млн. лв. вече е в графата на дългосрочните вземания и „Летище София“ едва ли ще си върне тези пари. Пак в графата с вземанията са и тези от „България ер“, която от години не обслужва редовно задълженията си за летищни такси към аерогарата, които през пролетта на тази година бяха около 50 млн. лв.

Изброените проблеми дадоха и официално основание на министъра на транспорта Ивайло Московски да заяви, че летището вече не може да се развива само и трябва да бъде отдадено на концесия, а концесионните анализи вече са в ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *