Реиндустриализация и интелигентна специализация на България

Проблемът за реиндустриализацията на България придоби особена актуалност в началото на 2014 г.. Наложи го стратегията „Европа 2020” и необходимостта от провеждането на интегрирана европейска индустриална политика за ерата на глобализацията.

Евентуалният процес на реиндустриализация се посреща по различен начин, като се изказват противоположни становища и оценки. Основната причина за това е фактът, че в представката „ре” се влага двояко съдържание:

Обратно/назад;
Отново/повторно

Негативните становища се дължат главно на основателните опасения, че под общата политика за реиндустриализация на страната могат неефективно да се изразходват огромни ресурси за възстановяване на дейността на стари индустриални гиганти като „Кремиковци”, „Химко” и други с доказана неконкурентноспособност. Опитите за възстановяване на индустриални мъртъвци на практика няма да доведат до увеличаване на икономическата ефективност и нова добавена стойност, но ще напълнят джобовете на нечистоплътни бизнесмени, политици и държавни чиновници.

Реиндустриализацията трябва да се осъществи на базата на интелигентна специализация. Под нея се разбира преструктуриране на икономиката към сектори, интензивни на знание, с висока добавена стойност и експортен потенциал. Тя изисква нашата страна да избере ограничен брой приоритети въз основа на своите силни страни и международна специализация. Това означава дейностите за подпомагане и инвестиране да не са фрагментирани, а ресурсите да се концентрират върху този ограничен брой приоритети с най-голям потенциал за развитие.

Гражданското сдружение за високотехнологична индустриализация на България предлага[1] следните приоритети за интелигентна специализация:

Информационно-комуникационни технологии.
Хранително-вкусова, парфюмерийно-козметична и фармацевтична промишлености.
Спа, уелнес и балнео туризъм.

В България липсва яснота в областите на специализация на държавата,което трябва да се преодолее със стратегии за интелигентна специализация. Предложените приоритети от гражданското сдружение имат за цел да инициират широкомащабно обсъждане с цел разработването на ефективна иновационна стратегия за интелигентна специализация.

проф. А.Конарев

[1] БЯЛА КНИГА за нова високотехнологична индустриализация 2015 – 2025 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *