Рейтингите на новите икономики издържат на натиска

Дейвид Оукли

Устойчивостта на нововъзникващите пазари на финансовата криза бе подчертана от агенцията Standard & Poor’s. Според нея качеството на задълженията в тези страни практически е спряло да се влошава.
Броят на суверенните дългове с понижен кредитен рейтинг сред нововъзникващите икономики е намалял отчетливо след март. Тези държави избегнаха срива, от който се опасяваха много инвеститори след колапса на Lehman Brothers миналия септември, казва рейтинговата агенция. „Този клас активи показа издръжливост и устоя на външния шок – земетресение, което обърна някой и друг шкаф, но не срути къщата“, се казва в доклад на S&P.
„Новоиндустриализираните държави се задържаха стабилни, защото взеха мерки за внасяне на ред в икономиките си. Задълбочиха финансовите пазари, натрупаха резерв, приеха гъвкави политики за валутния курс и редуцираха дълга. Тези стъпки имаха силен оздравителен ефект“, казва Джон Чеймбърс от S&P. И добавя: „Бъдещето крие рискове. Общо 60% от тези страни не са с инвестиционен рейтинг заради финансова и фискална нестабилност или слаби политически институции. Проблемите не са изчезнали, но общо взето те преминаха през кризата доста успешно.“
Нововъзникващите пазари бяха облагодетелствани от връщането на апетита за рискови активи след възстановяването на фондовите пазари, започнало през март. Това помогна за отварянето на кредитни пазари, които подложиха някои правителства на сериозен натиск заради неспособността да рефинансират дълга си – най-вече страни в Централна и Източна Европа като Унгария.
От март насам S&P е понижил само три суверенни рейтинга при 14 за предходните 6 месеца. Покачен бе статутът на някои от най-рисковите страни като Пакистан, който неотдавна бе на ръба да просрочи дълговете си.
В шестте месеца след срива на Lehman Brothers бяха понижени рейтингите на държави като България, Грузия, Унгария, Латвия, Русия, Украйна, Аржентина, Еквадор, Нигерия и Пакистан. Исландия, Латвия и Украйна прибегнаха до финансовата помощ на многостранни институции като МВФ, за да избегнат срив на пазарите си.
Въпреки замръзването на кредитните пазари и драстичния спад на световната икономика само две държави, Еквадор и Сейшелските острови, са просрочили задълженията си от началото на кризата през август 2007 г., казва S&P. Към момента 12 от общо 42 нововъзникващи икономики са с негативна перспектива при 16 в началото на годината. Докладът покрива 42 правителства на страни с нисък и среден национален доход, които имат сериозни емисии облигации в чужда валута или съществена база от чужди инвеститори за държавния си дълг в местна валута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *