Рейтинговите агенции взеха на мушка Унгария

Рейтинговите агенции официално изразиха притесненията си за перспективата пред кредитния рейтинг на Унгария.

Според представител на Moody’s, заради изявленията на властите, които текат от няколко дни насам, агенцията си е направила извода, че в Унгария назрява криза от типа на гръцката.
От Fitch също излязоха с подобна позиция. Според тях, заради високия дълг има много малки възможности за неуспешни маневри и експерименти.
Понижението на кредитния рейтинг на Унгария, обаче, засега се отлага заради споразумението на страната с Международния валутен фонд /МВФ/ и ангажиментите на Будапеща към институцията.
Според Moody’s, кабинетът на страната е проявил сериозни намерения за приемането на непопулярни мерки за съкращаването на публичните разходи и задлъжнялостта, както и за стимулиране на икономическия ръст.
Единствено от Standard & Poor’s засега се въздържат от коментар. От агенцията искат да разгледат правителствените доклади за състоянието на икономиката на Унгария, както и предложените планове за реформи.
Засега единствено Standard & Poor’s поддържа стабилна перспектива пред рейтинга на Унгария, който е BBB-. Оценката на Moody’s е Baa1 с негативна перспектива, а на Fitch – BBB с негативна перспектива. Reuters

 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *