Реколтата и ЕС повлияха върху цените

Още поне една година ще има сътресения в бизнеса в страната заради навлизането на мощни европейски компании, които ще се опитват да вземат пазарен дял на територията на България. Тези сътресения обаче ще се регулират до 2 години и икономическата среда ще стане много ясна. Това каза в интервю за Дарик радио бизнесменът Христо Ковачки.

Според него две са причините за поскъпването на хранителните продукти у нас през последните месеци – закъснелите инфлационни процеси заради присъединяването на България към Европейския съюз и, от друга страна – лошата реколта в цяла Европа.

Ето какво каза още Ковачки по повод ръста на основните храни:

Не допускате, че може да се говори за спекула, за договорки?

Пазарът е толкова сложен, че в момента, в който ти се опитваш да работиш по непазарни начини, той винаги те наказва.

Има ли риск тази криза с нестабилния хранителен пазар в момента, с презапасяването, покачването на цените да се задълбочи?

На мен ми е сложно да прогнозирам докъде ще отиде тази криза по простата причина, че не съм достатъчно наясно със зърнения баланс в България, но не смятам, че това би имало някакви такива трагични последици, защото всички компании, които виждат, че в момента не им достига зърно, не им достигат суровини, ще започнат да внасят отвън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *