Рекорден брой безработни във Франция

Броят на французите, търсещи работа, се повиши през юни с 9 400 (повишение с 0,3% на месечна база) до рекордните 3,398 милиона, показват данни на министерството на труда на Франция, цитирани от БНР.

На годишна база безработните във Франция са се повишили с 129 900 или ръст с 0,4% спрямо юни 2013-а година.

Това представлява повишение на френската безработица за осми пореден месец и е факт на фона на доста слабото представяне на втората по сила икономика в еврозоната. След стагнацията на френската икономика през първото тримесечие на 2014-а година (липса на растеж на тримесечна база), очакванията за второто тримесечие са за слабо повишение на БВП между 0,1% и 0,3%, като за цялата година се прогнозира икономически растеж от едва 0,7% (според последни прогнози на френската статистика Insee) – доста под текущите очаквания на правителството за повишение с БВП с 1,0%.

Преди време френският министър на труда Франсоа Ребсамен посочи, че икономически растеж от 0,7% няма да бъде достатъчен, за да доведе до съществено понижение на безработицата в страната.

Според министерството на труда 2,141 млн. французи (или около 42% от общия брой безработни) са били извън пазара на труда за поне една година, докато 489 500 са без работа повече от две години насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *