Рекорден обем офис площи на пазара

Пазарът на офис площи в София отбеляза стабилен старт на годината – в експлоатация бяха въведени 70,000 кв., което е рекорд на тримесечна база за последните 8 години. Въпреки че нетно бяха усвоени 43,300 кв.м., делът на свободните офис площи се повиши до 9.5%.Рекорден обем офис площи на пазара .

Резултат с изображение за офис площи

Обемът на подписаните нови сделки възлезе на 23,500 кв.м., отбелязвайки лек спад спрямо предното полугодие. Това съобщава специализираната агенция MBL.

Предлагането на модерни офис площи в София продължава да се увеличава – благодарение на няколко нови сгради с разрешение за ползване, офис площите в съществуващи сгради нараснаха до 2.03 млн. кв.м. Офисите в строеж достигат 420,000 кв.м., от които около 375,000 кв.м. са планирани за завършване до края на 2021 г. Има планирани още около 275,000 кв.м., за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

Търсенето се запази на относително добри нива през първото тримесечие на годината с подписването на нови сделки за около 23,500 кв.м.. Най-активни на пазара бяха наемателите от IT сектора с 42% от новонаетите площи следвани от компании предоставящи различни бизнес услуги, включително бизнес консултанти, рекламни агенции и оператори на споделено офис пространство с общ дял от 25%.Рекорден обем офис площи на пазара, информира economynews.bg .

Средните наеми останаха без значителна промяна – при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б – между 8 и 11 евро на кв.м. Очаква се през 2019 г. наемните нива да останат стабилни.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *