Рекорден отлив на капитали от взаимните облигационни фондове

Инвеститорите са изтеглили 72 млрд. щатски долара от взаимни фондове в облигации от началото на годината до началото на декември, според данни на компанията за инвестиционни проучвания TrimTabs, пише CNN.

За пръв път от почти десетилетие насам инвеститорите са изтеглили повече пари от облигационни фондове, отколкото са вложили. Предишният рекорд датира от 1994 г., когато близо 63 млрд. долара са били изтеглени. Нея година доходността по 10-годишните американски държавни облигации се качи от малко под 6% до над 8%.

Повишаващите се лихви са причината и за тазгодишния отлив. Всичко започна през май с началото на разговорите за свиване на стимулите на Фед, които се оказаха повратен момент за кредитните пазари, смята изпълнителният директор на TrimTabs Дейвид Сантчи.

Откакто управителят на Федералния резерв Бен Бернанке намекна за възможността за свиване на стимулите, инвеститорите на облигации са на нокти. Доходността по десетгодишните ДЦК се покачи от 1,6% през май до почти 3% през септември, когато икономистите смятаха, че ще започне свиването. Всъщност инвеститорите вкарваха пари в облигации до май, а отливът започна след това.

Когато Фед реши да не намалява стимулите, доходността по ДЦК отново падна до около 2,5%. Но с продължаването на дискусията процентът отново се вдигна. В момента доходността по десетгодишните ДЦК е около 2,88%.

„Реакцията на малките инвеститори срещу възможността за свиване на стимулите беше много бурна, въпреки че Фед все още не е предприел нищо”, каза Сантчи. „Това навежда на мисълта какво ще се случи когато Фед реално започне да свива стимулите си?”

Позовавайки се на стабилността на икономиката, особено на трудовия пазар, някои анализатори смятат, че е възможно Фед да обяви свиване на месечната си програма за изкупуване на облигации още на следващото събрание на 18 декември. Въпреки това повечето експерти очакват това да се случи в началото на 2014 г., когато ще изтече мандатът на Бернанке и Джанет Йелън ще встъпи в длъжност.

Инвеститорите на облигации обаче не са единствените, които търпят загуби. Големите инвестиционни фирми, концентрирани на облигационния пазар, също изпитват трудности. Най-големият губещ сред тях е Pimco и нейният фонд Pimco Total Return, който е изгубил близо 37 млрд. долара в активи през тази година, или 4% от стойността си.

По-рано през годината фондът беше изместен от позицията на най-голям взаимен такъв в света от фонда Vanguard Total Stock Market Index, който в момента управлява над 300 млрд. долара активи.

Втори по загуби се нарежда фондът Vanguard Inflation-Protected Securities, загубил почти 14 млрд. долара под формата на активи.

Но докато взаимните облигационни фондове губят активи, в борсово търгуваните облигационни такива са били влети 6 млрд. долара. Въпреки това обаче това е най-слабият поток на вливане от 2007 г. насам, когато борсово търгуваните фондове като цяло навлизаха на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *