Рекорден спад на цените на имотите във Великобритания

Цените на имотите във Великобритания направиха нов рязък спад през последния месец, като слабостта на сектора се сравнява с кризата от 90-те години на миналия век. От най-големия британски ипотечен кредитор Halifax са обявили днес, че цените на имотите са паднали с 2.5% през март, което е най-сериозното им понижение от 15 години насам.
Средната цена на имотите във Великобритания вече е на ниво от 191556 паунда. Анализаторите очакваха месечен спад на цените с 0.4% и ръст на годишна база през първото тримесечие от 2.3%. Днешните невероятно слаби данни със сигурност ще увеличат натиска над централната банка да започне да намалява лихвеното ниво на заседанието си още този четвъртък. В момента британската лихва е 5.25%.
Британският паунд се понижи рязко спрямо долара до $1.97, като по-късно върна част от загубите си и в момента се котира при ниво от $1.9775. Изглежда, че мерките по спиране на пълното (100%) финансиране на имотни сделки от банките и затягане на контрола по отпускане на нови ипотечни заеми си казва думата.
„В най-общи линии очакваме да видим едноцифрен процентен спад в цените на имотите през тази година“, коментирали са експерти на Halifax пред вестник Times. Според икономисти, корекцията в цената на недвижимите имоти е била наложителна, предвид нереално високите цени и пренасочването на инвеститорите към по-слабо развитите пазари на Централна и Източна Европа.
Цените на британските имоти се бяха покачили със 171% през последните десет години и с 51% през последните пет години. Средната цена за период от десет години се е покачила от 70700 паунда до 191500 паунда. Одобрените ипотечни заеми през февруари са били 73000, докато през януари техният брой е бил 74000, което е най-ниската им стойност от 1999 г. насам.
Все по-голямата опасност от дълбока криза на пазара на имоти във Великобритания неминуемо ще се отрази на решението на Британската банка да понижи лихвеното ниво на заседанието си тази седмица. Това едва ли ще помогне реално на пазара, но поне ще вдъхне увереност на инвеститорите, че институцията все пак взима проблемите им присърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *