Рекордната инфлация в еврозоната отново изкара на дневен ред основната лихва на ЕЦБ

След като вчера (30.06.08) стана ясно, че инфлацията в еврозоната е достигнала 4% на годишна база за изминалия месец, веднага започна нов дебат за това доколко правилна е политиката на ЕЦБ да не повишава основната си лихва.
В реч пред ЕП европейският комисар по икономика и финанси Хоакин Алмуния изрази огромното си безпокойство от нивото на инфлацията. „Ще има икономически последствия, ще има поскъпване, ще има и социални последствия“, каза той.
Ситуацията дава основание на анализаторите да прогнозират, че ЕЦБ най-после ще промени основната си лихва. Сега тя е 4%, като се очаква да стане 4.25%, а заседанието на борда на директорите на банката ще се проведе в четвъртък (03.07.08).
Но Франция, Германия и Испания побързаха да призоват ЕЦБ да се въздържа от подобен ход, защото това може да удари по икономическия растеж. Според Financial Times френският министър на финансите Кристин Лагард „не е убедена, че трябва да има вдигане на основната лихва на всяка цена”. А нейният германски колега Пеер Щайнбрюк заяви, че подобен ход би „изпратил погрешен сигнал”.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *