Рекордна глоба от милиарди евро заплашва „Епъл“ в ЕС

„Епъл“ (Apple) ще бъде обвинена тази седмица, че повече от 20 години се е възползвала от незаконни данъчни сделки с властите в Ирландия, което заплашва американската компания с рекордна глоба от няколко милиарда евро.

Това твърди в новия си брой в.“Файненшъл таймс“ в навечерието на обявяването на подробности от разследване на дейността на „Епъл“ в Европейския съюз.

В Ирландия американците са се възползвали от облагане с по-малко от 2%, което според разследването се основава на тайни договорки с правителството в Дъблин и представлява незаконна форма на държавна помощ.

Калифорнийската компания настоява, че всичко е било в рамките на закона, никога не е имало тайни договорки и никога не се е възползвала от държавна помощ.

Европейската комисия проверява какво са се договорили „Епъл“ и Ирландия от 1991 г. насам. Компанията действа на ирландския пазар от 1980 г., но в началото на 90-те години сключва серия споразумения за специален данъчен статут, които действат до 2007 г. – необичайно дълъг срок според Брюксел за подобен род сделки.

Такива проверки се правят и за отношенията между „Старбъкс“ и Холандия и между „Фиат файненс енд трейд“ и Люксембург.

„Епъл“ е обвинявана, че благодарение на благосклонното отношение на чужди държави е успяла да натрупа в офшорни сметки почти 138 млрд. долара.

Европейската комисия има право при установяване на нарушение да изиска незаконно дадена държавна помощ до 10 години назад. Засега няма данни колко би била евентуалната санкция за „Епъл“, но „Файненшъл таймс“ смята, че тя ще достигне милиарди евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *