Рекордна дефлация в Япония, централната банка може би ще се намеси

Дефлацията в Япония продължава, като достига рекордна годишна стойност през януари. Това е ясен сигнал, че слабото търсене продължава да влияе негативно на цените, което според мнозина ще принуди централната банка отново да излее огромни средства за увеличаване на ликвидността на пазара.
Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат разходите за храни и енергийни ресурси, се понижава с 1,2 на сто на годишна база през януари, като така темпът се запазва на рекордното си ниво от миналия месец. Стойността на индекса е 99,2 пункта, което е най-ниското ниво за последните 17 години.
Националният индекс на потребителските цени, в който попадат енергийните продукти обаче се понижава с 1,3 на сто за последните 12 месеца и така регистрира спад за 11-ти пореден месец.
Според анализатори централната банка вероятно ще запази арсенала си за средата на годината и ще го използва тогава, когато скъпата йена започне да вреди на икономиката, предава CNBC. Преобладаващите мнения са, че това ще стане през юни, непосредствено преди изборите за горната камара на парламента.
„Правителството ще продължи да оказва натиск върху централната банка за увеличаване на ликвидността, още повече че пазарите стават все по-внимателни относно нивата на фискален дефицит в отделните страни“, посочва Такеши Минами, главен анализатор в Norinchukin Research Institute.
Към момента Япония също изпитва проблеми с дефицита, като дори получи заплаха от Moody’s, че кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен заради високите му нива.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *