Рекордните цени на петрола повишиха БВП на страните от Арабската лига

Приходите от петрол не се влагат в сектори, които могат да създадат работни места в региона

Рекордните цени на петрола, регистрирани през тази година, оказаха влияние върху брутния вътрешен продукт на арабските страни. Според официалните данни за Арабската лига, общият обем на брутния вътрешен продукт се е повишил с повече от 1 трлн. долара спрямо миналата година.

В организацията членуват 22 страни, коментира AP, сред които са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар и Ирак, които са сред водещите страни, производители на петрол. В Лигата обаче членуват и бедните Сомалия и Джибути, както и Египет и Мароко, които притежават пренебрежимо малки запаси от горива.

Населението в региона надхвърля 300 млн. души, като за сравнение, в САЩ, страна с приблизително същия брой на населението, брутният вътрешен продукт надхвърля 12 трилиона долара през миналата година.

Най-големият проблем за арабските страни е високото ниво на безработица – тя надхвърля 20%. Причината е, че приходите от петрол се влагат в строеж на луксозни имоти, а не в сектори, които биха могли да създадат работни места, отчитат наблюдатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *