Ремонтират църкви с европари

Религиозните храмове ще могат да кандидатстват за финансиране на ремонтни дейности от еврофондовоте на 100%. Европейската комисия е одобрила предложението на Министерството на земеделието и храните разходите по проекти от програмата за развитие на селските райони, свързани с реконструкцията на обекти с нестопанска цел от публично значение, да се покриват изцяло. Това стана ясно на семинар в Клисурския манастир. Все още обаче не е получен необходимият документ от Брюксел, за да се направи промяна в съответната наредба.
Пред събралите се представители на Българската православна църква (БПЦ) и мюфтийството министър Валери Цветанов каза, че те могат да кандидатстват по мярка за обновяване и развитие на населените места, в която са предвидени 166 млн. евро, включително и за реконструкция на църкви, джамии и синагоги.
По мярката не могат да се изграждат изцяло нови обекти, минималното финансиране е 10 000 евро, а максималното 200 000 евро за три данъчни години. Ако вероизповеданията кандидатстват съвместно с общината, то може да стигне 1 млн. евро. Пари не се отпускат преди стартиране на инвестицията, затова са необходими оборотни средства. Работна група начело с отец Никанор от Гигинския манастир ще търси начини за облекчаване на тези процедури.

Свещеникът разказакакви проблеми срещат първите опити за кандидатстване по мярката от програмата:

„Изисква се документ от НАП, че не дължиш данъци и такси, а с друг закон едно настоятелство е освободено от подаване на данъчна декларация. Това трябва да се помисли как да стане. Въпросът с ДДС-то също е важен, защото църквата не се занимава със стопанска дейност. За момента картината е като в баснята на Лафонтен – на една лисица са дали да яде супа в една колба и тя не може да си пъхне муцуната вътре“.
Предвижда се църковните настоятелства да изготвят проектите, които да бъдат одобрявани от епархийският съвет. В 178 селски общини може да се кандидатства с подобен проект, те обаче не засягат градските агломерати, където са по-големите манастири.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *