Ремонтът на 26 отсечки ще бъде финансиран с 265 милиона лева

Ремонтът на 26 отсечки от второкласни и третокласни пътища ще бъде финансиран с 265 милиона лева по линия на Оперативна програма „Регионално развитие”, съобщи заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
В присъствието на ресорния министър Росен Плевнелиев Павлова подписа с шефа на пътната агенция Божидар Йотов 15 договора за предоставяне на парите за рехабилитацията на пътните участъци.
Министър Плевнелиев съобщи, че по оперативната програма вече са изплатени 120 милиона лева, а сключените договори за са един милиард и 250 милиона лева.
С подписаните днес договори общият брой на отсечките, които ще се финансират с европарите за регионално развитие, става 48 с обща дължина близо 600 километра. Това са второкласни и третокласни пътища към туристически обекти и към големи транспортни коридори в страната, обявни мниистър Росен Плевнелив.
Става въпрос за истинска рехабилитация на пътища, а не за пълнене на дупки, за отсечки, които имат сериозен смисъл, примерно пътят Доспат, който е в изключително тежко състояние, буквално единственият път в тази зона на България или пътят в Северна България към Белоградчик, било то пътищата към Свищов, било то пътищата, които са свързани с Хасково и Хасковски минерални бани, Стойките, Пампорово, допълни той.
За пътища по тази програма трябва да бъдат усвоени малко над 500 милиона лева. Подписаните днес договори са втората фрупа проекти по програмата, като се очаква през септемри да стартират тръжните процедури, а през февруари 2011 години – със самото строителство.
За първата група проекти процедурите стартираха на 20 април, а изпълнението им се очаква са започне през юни или юли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *