Репо пазарът в Европа се съживява през първото полугодие

Растящо инвеститорско доверие в банките в Южна Европа и по-малката им зависимост от евтиното финансиране на централната банка водят до съживяването на пазара на обратни изкупувания в еврозоната – ключов източник на банково финансиране, пише Financial Times.

Размерът на репо пазара се покачва до 5,7 трлн. евро от 5,4 трлн. евро, колкото бе през първото полугодие на 2013 г. По този начин пазарът превъзмогна резкия спад, преживян в края на миналата година, сочат данни на International Capital Market Association (ICMA).

Репо пазарът, на който се продават ценни книжа с ангажимент за обратната им покупка на по-късен етап, е важен източник на краткосрочно финансиране за банките и компаниите. По неговото състояние се съди за здравето на финансовата система. Повечето репо сделки са за срок по-малък от три месеца.

Ръстът на обема се дължи на покачващия се брой банки от периферията на еврозоната, които навлизат на репо пазара. Това свидетелства за по-лесния им достъп до по-широкия капиталов пазар в сравнение с първите години на кризата.

Въпреки това новите капиталови правила за банките и продължаващото изчистване на задълженията доведоха до спад в обема на сделките с 6,5% на годишна база. Според анализатори, цитирани от FT, низходящият тренд при обемите ще продължи, защото балансите на банките са все още големи. Освен това банките в Европа са под напрежение заради проверките на балансите им.

Въпреки скромното си съживяване общият размер на европейския репо пазар все още е под пика от близо 7 трлн. евро, отчетен през юни 2010 г. Размерът му е малко по-голям от отчетените в края на 2008 г. 4,63 млрд. евро – малко след колапса на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

По време на финансовата криза репо пазарът понесе пръв най-тежките удари, но репо индустрията твърди, че това е вследствие на пазарните вълнения, а не причина за тях. Все пак световните регулатори увеличиха надзора над репо пазара, за да се уверят, че той функционира нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *