Републиканците и демотратите не бяха помирени от Обама

Срещата на американския президент Барак Обама с лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса e приключила без резултат и без споразумение по бюджета за настоящата бюджетна година, което да сложи край на парализата, обхванала страната.

Пръв след срещата излезе лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър, който описа срещата като учтив разговор, по време на който напредък не е постигнат. Той обвини Обама, че отказва да преговаря с републиканците.

Същевременно вчера вечерта Камарата на представителите прие мерки за задействане на някои служби във федералната държава, чието затваряне започна да поражда скандал.

Обама заплаши обаче да наложи вето на мерките. Планът е петият разработен от събота насам от републиканците, но е обречен както изглежда на провал, тъй като демократите от Сената искат закон за общо финансиране на федералната държава за шест седмици вместо приемането на мерки за финансиране парче по парче.

Републиканците приеха два мини проекта на закони за специфично финансиране за парковете, музеите и националните паметници и за изследванията срещу сериозни болести като рака. Те приеха и мярка за финансиране на службите на Вашингтон, чийто бюджет зависи също от Конгреса. Демократичната опозиция гласува против, с изключение на мярката за финансиране на федералната столица, която беше приета единодушно.

Целта на срещата на президента на САЩ Барак Обама и лидерите на Конгреса беше те да се опитат да постигнат компромис, който ще сложи край на парализата в работата на федералната държава поради липса на приет бюджет за новата фискална година.

На срещата участваха председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър, лидерът на демократичното мнозинство в Сената Хари Рийд, лидерът в Сената на републиканците Мич Макконъл и лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама призна, че е отчаян от бюджетната криза в интервю.

Той каза, че от началото на президентството прави големи усилия, за да работи с републиканците, като смекчава изявленията си. Някои твърдят, че съм прекалено спокоен, допълни Обама във втория ден на парализата, обхванала държавата заради отсъствието на споразумение в Конгреса относно бюджета за новата бюджетна година.

Очевидно съм отчаян, защото тази криза е напълно излишна, посочи Обама. Той повтори, че няма да преговаря с републиканските си противници относно вдигане на тавана на дълга, необходимо според министерството на финансите до 17 октомври.

Отчаян съм от идеята, че ако не кажа на 20 милиона души, че не могат да получат достъп до здравна осигуровка, държавата ще остане парализирана от републиканците заяви Обама относно искането на републиканците да бъдат отменени някои части на програмата за здравна реформа в замяна на съгласие по приемане на бюджета.

Президентът определи това поведение като безотговорно от страна на републиканците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *